Швеция предприе действия за увеличаване на мерките срещу новия коронавирус. Скандинавската държава препоръчва на хората да носят маски в обществения транспорт по време на пиковите часове, след като страната регистрира рекордна смъртност, предаде "Ройтерс".

COVID-19: Швеция с рекордни близо 10 000 случая за 24 часа

COVID-19: Швеция с рекордни близо 10 000 случая за 24 часа

Потвърдени са 9654 нови случая

Актуализираните насоки за носенето на маски в страната идва ден след препоръката на националната здравна агенция от вчера за по-широко използване на маски от здравните работници.

Днес скандинавската държава обяви, че е регистрирала 8846 нови случая на коронавирус и 243 починали - най-високата смъртност в страната от началото на пандемията, въпреки че здравната агенция поясни, че статистиката около коледния период е изкривена заради по-малко тестове и забавяне съобщаването на смъртните случаи.

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Мисля, че ние се провалихме. Имаме много хора, които умряха, и това е ужасно

В съобщение главният епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че носенето на маска може да бъде полезно в обществения транспорт, където трудно може да се спазва социална дистанция. Той добави, че препоръката ще влезе в сила от 7 януари.

На 18 декември шведското правителство препоръча да се използват маски, но не посочи конкретни часове и откъде хората трябва да започнат да носят маска.

Актуализираните препоръки бележат промяна в политиката на скандинавската държава срещу коронавируса.

По време на пандемията Тегнел твърдеше, че има слаби доказателства за ефективността на маските и изрази безпокойство, че може да се използват от заразени с коронавирус като извинение да не се самоизолират.

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Стратегията на Швеция е безразсъдна и жестока, но печели похвали като благоприятна за бизнеса

В Швеция починалите от вируса са общо 8727. Смъртността на глава от населението е няколко пъти по-висока от съседните скандинавски страни, но далеч по-ниска от някои европейски страни, предпочели да наложат цялостна блокада.