Докато НАСА се опитва да изпълни желанието на американския президент Доналд Тръмп да върне хора на Луната до 2024 г., двама дългогодишни ръководители на НАСА са понижени по административен път, съобщава "Ройтерс".

Най-голямата промяна в агенцията е понижението на Бил Жерстенмайер, който ръководи усилията да се върнат хората на лунната повърхност. Той е в агенцията от 1977 г., ръководи някои от най-известните програми и е бил ръководител на отдела в 14-годишен мандат.

Ръководителят на агенцията Джим Брайдънстайн обяви промените във вътрешна бележка до служителите, като сигнализира за последните промени в ръководството.

НАСА тества космическия кораб "Орион" за полет до Луната през 2024 година

НАСА тества космическия кораб "Орион" за полет до Луната през 2024 година

Изпробвана е системата за прекратяване, която се справила според очакванията

"Както знаете, НАСА е получи смело предизвикателство да изпрати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г., с акцент върху крайната цел, изпращането на хора на Марс", обяснява той в бележката.

"В усилията си да посрещнем това предизвикателство, реших да направя промени в ръководството", допълва той.

Брайдънстайн поставя Кен Боуерсокс, бивш астронавт и вицепрезидент на Astronaut Safety and Mission Assurance за SpaceX на Илън Мъск, като действащ асоцииран администратор на проучвателния отдел.

Жерстенмайер е преназначен като специален помощник на заместника на Брайдънстайн, Джим Морхард.

Бил Хил, заместник-асоцииран администратор при Жерстенмайер също е преместен като специален асистент под ръководството на асоциирания администратор на НАСА Стив Юрчик.

НАСА: $1,6 млрд. за 2020 г. – добър старт за мисия на Луната

НАСА: $1,6 млрд. за 2020 г. – добър старт за мисия на Луната

Брайдънстайн отбеляза, че 1,6 милиарда долара са достатъчни за 2020 г., но са необходими още пари за кацане

Белият дом прояви разочарование от темпа в усилията на НАСА, особено с ракета, известна като Космическата система за стартиране, която изостава години от графика и е с преразход.

През март, вицепрезидентът Майк Пенс поиска от агенцията да свърши работата за пет години и да реорганизира структурата си, за да върне хората на Луната.

Той обясни тогава, че "ако НАСА не е в състояние да достави американските астронавти на Луната след пет години, трябва да променим организацията, а не мисията".

При други вътрешни промени, Марк Сирангело, специален асистент на Брайдънстайн, подаде оставка през май, след намаляваща подкрепа от страна на Конгреса за лунната инициатива. Той бе нает след забележките на Пенс, за да води структурните промени в агенцията.

Промените са най-новите, с които НАСА се стреми да се превърне в "по-икономична, по-отговорна и по-гъвкава организация", както обясни Пенс в речта си от март пред Националния космически съвет.

САЩ изпращат астронавти на Луната до 5 г.

САЩ изпращат астронавти на Луната до 5 г.

Първата жена и следващият човек на Луната ще са американски астронавти