Властите в Иран са ограничили предоставянето на услуги за семейно планиране в държавните болници, тъй като се опитват да увеличат броя на населението на страната.

Вазектомии вече няма да се извършват в държавните медицински центрове, а контрацептиви ще се предлагат само на жени, чието здраве може да бъде застрашено, уточнява Би Би Си.

Такива услуги все пак ще се предоставят в частни болници.

Втори ден поред над 100 починали от COVID-19 в Иран

Втори ден поред над 100 починали от COVID-19 в Иран

Властите обмислят дали да върнат строгите ограничителни мерки

Правителството се е разтревожило заради по-малкото раждания и все по-застаряващото население.

Годишният прираст на населението е спаднал под 1% и ако не се предприемат действия, Иран може да стане една от най-старите страни в света през следващите 30 години, посочват от иранското здравно министерство.

Само преди две години в страната беше регистриран ръст на населението от 1,4%. Според данните на Световната банка процентът в съседен Ирак е 2,3% и 1,8% в Саудитска Арабия.

Бракът и децата в рамките на брака са в упадък, отбелязва иранската държавна информационна агенция ИРНА, като това е до голяма степен заради икономически затруднения.

Миналия месец заместник-министърът на здравеопазването Сеед Хамед Баракати съобщи, че браковете са намалели с 40% за десетилетие.

"С тази тенденция ще бъдем една от най-старите страни в света през следващите 30 години", предупреди той.

Иран се радваше на бум на населението след Ислямската революция през 1979 г., но продължи да прилага ефективна политика за контрол на населението.

Върховният водач аятолах Али Хаменеи призова хората да имат повече деца, като подчерта, че иска настоящото население от 80 млн. души да нарасне до 150 млн. души.