Петимата кандидати, които останаха да се състезават за официална номинация от партиите си за президент на САЩ Доналд Тръмп, Тед Круз, Джон Кейсик, Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс заявиха своите позиции по широк кръг от външнополитически въпроси в телевизионния дебат на CNN. 

Агенцията отбелязва, че това се случва в деня, в който американският президент Барак Обама направи историческо посещение в Куба, както и припомня, че Тръмп е остро критикуван и сред републиканците, докато битката между кандидатите на демократите остава много оспорвана. 

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс се включи от Солт Лейк Сити, щата Юта, като започна със събитието на проеврейското лоби, пред което не е говорил единствен той от кандидатите и обясни този пропуск с планиране на ангажиментите. 

Той засегна близкоизточните мирни преговори, като призова САЩ да рабитят и с двете страни в конфликта. Въпреки че призна правото на Израел да се защитава, също така се обяви за подобряване на условията в Ивицата Газа и осъди ужасяващата бедност и високи нива на безработица сред населението там. 

Също така критикува политиката на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който "прескочи" Белия дом, за да направи обръщение пред Конгреса във връзка със споразумението с Иран. 

Сандърс приветства подхода на президента Обама в Куба и заяви, че кубинският лидер Раул Кастро също би трябвало да посети Белия дом. Той даде примери с лидерите на Саудитска Арабия, Китай и "останалите авторитарни държави, чиито лидери поканихме. Мисля, че Куба трябва да бъде третирана по същия начин."

Накрая заяви, че има по-добра преценка за външната политика от съперника си демократ Хилъри Клинтън, въпреки че тя е бивш държавен секретар. 

Сенаторът отказва и да се признае за победен в битката с нея, тъй като за момента изостава по броя на делегатите, като твърди, че в изборите ще се окаже по-добър кандидат от нея. 

Очаквано, Хилъри Клитън нападна веднага Доналд Тръмп. Тя заяви, че агресивната му кампания и поведението му показват ясно, че той не е подходящ за гланокомандващ. Според нея, случващото се по време на събитията от кампанията му води до много въпроси. Тя не е убедена, че като президент той би се държал по друг начин. 

Лидерите на САЩ трябва да бъдат предпазливи към Иран, настоя Клинтън

Лидерите на САЩ трябва да бъдат предпазливи към Иран, настоя Клинтън

Критикува Тръмп заради позицията му към Израел

По отношение на Иран, тя застава зад настоящия държавен глава Барак Обама и смята, че той е направил най-доброто за момента, борейки се за постигането на ядреното споразумение. Клинтън обаче вече изрази скептицизма си относно ядрен Иран и смята, че САЩ трябва да бъдат предпазливи за нарушаването на договорките. 

По отношение на отношенията с Израел, тя би искала те да бъдат по-топли, отколкото при управлението на Обама, но счита, че преместването на американското посолство в Йерусалим поне на този етап и напрегната обстановка не е препоръчително.

Сенаторът от Тексас Тед Круз, който се нарежда на второ място по резултати в първичните избори при републиканците, осъди външната политика и на Обама, и на Тръмп.

Етнически кубинец, Круз критикува посещението на Обама в Куба и представянето на братята Кастро в добра светлина. Вместо да се даде възможност на дисидентите на острова да споделят как живеят в диктатурата им, Обама пие мохито с бутални комунистически дикатори. Това, каза той, е същото, което президентът прави в Иран - да даде милиарди в ръцете на враговете на САЩ. 

Той не пропусна да критикува Тръмп по отношение на външната му политика, като заяви, че медийният магнат няма и понятие за какво става въпрос. Повод стана изказването на Тръмп срещу НАТО. Цел на Русия и президента Владимир Путин е да разбие НАТО, каза Круз. Тръмп има ограничени познания света и външната политика, категоричен бе той. 

Също така той категорично отхвърли идеята, че би могъл да се кандидатира за вицепрезидент, ако Тръмп накрая спечели номинацията за държавен глава и заяви, че Клинтън ще го победи в изборите. 

Тръмп заяви по-рано, че Вашигтон трябва да преосмисли участието си в НАТО, тъй като това му струва твърде много пари, а трябва да помисли повече за своите проблеми, отколкото за тези на другите държави. 

Тръмп не изключва brexit

Тръмп не изключва brexit

По думите му, "на базата на това, което е чул", той смята, че има вероятност страната да напусне Общността

Той отхвърли твърденията на Клинтън, че има неутрална позиция за Израел и заяви, че тя не би била подходящ кандидат за президент. 

Губеранторът на щата Охайо Джон Кейсик, за разлика от Тръмп, защити нуждата от силен НАТО и декларира намерение да се помага на Украйна. Това трябва да бъде ясно на Русия и президента Пути, смята той. 

Той осъди като погрешна политиката спрямо Либия, като тук нападна и бившия държавен секретар Клинтън. Според него, отстраняването на Мумар Кадафи е било огромна грешка и тя е довела до хаоса в страната днес. 

Кейсик изключи напълно и възможността да бъде вицепрезидент на Круз или Тръмп.