НАТО се подготвя да издаде първите си насоки за отбранителна промишленост по време на срещата във Вашингтон в сряда. Алиансът настоява страните членки да увеличат производството на оръжия и да се върнат към по-строга стандартизация на боеприпасите, за да осигурят оперативна съвместимост на снарядите на бойното поле, предава "Ройтерс".

"Украйна показа, че нашата стандартизация е добра на хартия, но не е толкова добра на полето", каза служител на НАТО, говорейки при условие за анонимност и имайки предвид боеприпаси като 155-милиметрови артилерийски снаряди, които не достигат в световен мащаб на фона на нарастващото търсене, предизвикано от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Докато НАТО налага стандарти за патрони за малки оръжия като автомати, позволявайки на съюзниците да използват боеприпасите на другите, това не е толкова лесно за артилерийските снаряди.

Въпреки че има стандарт на НАТО за артилерийски боеприпаси, прилагането му е доброволно и липсата на съответствие разпокъсва пазара и възпрепятства потока от доставки.

Четиринадесет държави от НАТО си запазват правото да се отклоняват от стандарта, което означава, че има различни видове боеприпаси от 155 милиметра.

НАТО иска единни стандарти и без протекционизъм, за да има снаряди на по-ниски цени

НАТО иска единни стандарти и без протекционизъм, за да има снаряди на по-ниски цени

Целта е увеличаване на производство им в рамките на Алианса

Различните боеприпаси все още могат да се използват във всички гаубици, като операторите трябва да въведат спецификацията на снарядите, когато ги зареждат в оръжието, или рискуват да пропуснат целите си с до 50 или 60 метра (160 до 196 фута), според артилерийски експерти.

Спецификациите са регистрирани в таблици, които операторите използват, но служители казват, че компаниите понякога не предоставят всички необходими данни - нещо, което НАТО цели да промени. 

Все пак НАТО може да срещне съпротива от страна на производителите на боеприпаси, тъй като подобен ход може да повиши конкуренцията и да понижи цените.

С оглед на увеличаването на производството на оръжие, особено за "боеприпаси с решаващо значение за битка" като артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана, лидерите ще се съгласят да докладват на НАТО ежегодно как възнамеряват да постигнат отбранителните цели на Алианса и как се стремят да увеличат производството на оръжия, каза служителят.

Западните страни са затруднени в запълването на собствените си армейски запаси, често пренебрегвани от края на Студената война, като същевременно доставят на Украйна необходимите й оръжия.

Съюзниците от НАТО са увеличили производството на боеприпаси от 2022 г. насам, от около 100 000 артилерийски снаряда преди войната до около два милиона снаряда тази година и около три милиона снаряда, очаквани през 2025 г., според официалния представител.

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии

Свят, в който Украйна губи, е свят, в който Китай и Русия печелят срещу демокрацията и Запада