НАТО иска да избегне "скъпата надпревара с оръжия" с Русия, която изисква "разработване на нови мерки за контрол на оръжията" за ракети от следващо поколение. Това обяви в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на среща на министрите на отбраната на НАТО, съобщава ТАСС.

"Искаме да избегнем или предотвратим нова надпревара с оръжия. Ето защо възнамеряваме да направим всичко възможно за разработването на нови мерки за контрол на оръжията. Нова надпревара с оръжия ще бъде опасна и изключително скъпа. В тази връзка дълбоко съжаляваме за унищожаването на Договора (ИНФ). Ето защо ние възнамеряваме да работим върху нови мерки за контрол на оръжията - това е най-добрият начин за запазване на ниско напрежението", заяви генералният секретар на НАТО.

Той обещава, че алиансът ще предприеме и военни мерки: "Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че НАТО поддържа надеждно възпиране и отбрана в свят, в който няма Договор за INF, но има все повече руски ракети."

Според него, алиансът, въз основа на данни, които не може да разкрие, преценява, че Русия нарушава Договора ИНФ, след това подкрепя ултиматума, предложен от САЩ на Русия, изискващ унищожаването на нейното ново поколение крилати ракети 9M729 (SSC-8, според класификацията на НАТО) в рамките на две месеца (от началото на декември 2018 г. до началото на февруари 2019 г.).

След това единодушно подкрепя декларацията на САЩ за едностранно оттегляне от споразумението, процесът започна на 2 февруари и приключи на 2 август 2019 г. Руското министерство на отбраната провежда през януари 2019 г.  презентация на тези ракети за всички чуждестранни военни аташета в Москва, за да докаже, че те не нарушават разпоредбите на Договора ИНФ.

Представители на водещи страни от НАТО отказват да присъстват на това събитие.

НАТО ще отговори на всички руски ракети в Европа, от конвенционални до ядрени
Обновена

НАТО ще отговори на всички руски ракети в Европа, от конвенционални до ядрени

Столтенберг: Режимът на Асад и Русия трябва да прекратят атаките в Идлиб

Мисия на НАТО от 500 военни инструктори за обучение на иракските военни ще остане в Ирак, само докато иракското правителство иска, коментира той.

Работата на мисията остава блокирана повече от месец, след като иракските власти поискаха всички чуждестранни войски да бъдат изтеглени от страната, а НАТО води преговори с правителството за бъдещето на мисията си. В тази връзка Столтенберг подчертава, че за да разреши въпроса за деблокирането на мисията, НАТО може да предложи "допълнителна помощ" на Ирак.

"НАТО има тренировъчна мисия в Ирак. Ние сме там по покана на иракското правителство и ще останем там, докато иракското правителство се съгласи. На срещата на министрите на отбраната очаквам министрите да потвърдят ангажимента си към тази мисия и също да се съгласят да предоставят допълнителна подкрепа за Ирак", обясни Столтенберг.

В същото време той подчерта, че е важно алиансът да предотврати възраждането на терористичната група "Ислямска държава".

Относно възможността за разширяване на сътрудничеството на НАТО с други страни в региона, той отбеляза, че алиансът "активно работи със страни като Йордания и Тунис, като им помага при обучението на специални сили и им предоставя разузнавателна информация".

НАТО "води и диалог с други държави от региона".

Пентагонът отрече изтегляне на американските войски от бази в Ирак

Пентагонът отрече изтегляне на американските войски от бази в Ирак

Подполковник Ърл Браун: Тези съобщения са лъжа