НАТО няма намерение да предоставя военна подкрепа на Анкара в случай на турска операция в Северна Сирия. Това съобщава ю ТАСС дипломатически източник в мисията на една от страните на алианса в Брюксел.

Друг военен източник отбеляза, че алиансът смята Турция за "повече от способна да се противопостави независимо на сирийската армия в Идлиб, ако е необходимо", но НАТО е загрижен от потенциалните рискове от сблъсъка на Турция със съюзниците на Дамаск - Иран и Русия.

"Държавите от НАТО няма да подкрепи активиране на член 5 поради смъртта на турски войници в Идлиб в началото на февруари. НАТО не обмисля възможността да предостави военна помощ на Турция в случай на операция в този регион", коментира дипломатът.

"Смъртта на турските военни в Идлиб е трагичен факт, но това се случи по време на едностранна военна операция на чужда територия. Тя надхвърля интерпретацията на член 5. Турската страна също разбира това, така че не се опитва да инициира консултации в НАТО по тази тема", допълва дипломатът.

"Не всички европейски държави от НАТО споделят целите на Турция в Сирия, да не говорим за ситуацията в съседните страни (Либия). На последната среща на министрите на отбраната на НАТО (12 13 февруари), въпросът за военната подкрепа (на Турция) не е повдигнат", обяснява той.

Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия

Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия

В разговор с Ердоган