Членките на НАТО се очаква да се споразумеят във вторник за удължаване на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг с още една година. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на четирима дипломати.

Припомняме, че новината е очаквана и беше оповестена през юни. 

Ходът за Столтенберг бе широко разпространен и очакван преди голяма среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва следващия месец, обявена за едно от най-важните събирания на алианса от години на фона на войната на Русия в Украйна.

Съюзниците искаха да вземат решение дали да запазят генералния секретар на мястото, или да намерят ново ръководство преди срещата на 11-12 юли.

Столтенберг остава начело на НАТО още една година

Столтенберг остава начело на НАТО още една година

Инвазията на Русия в Украйна изигра основна роля за решението

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е шеф на НАТО от 2014 г. и мандатът му вече е удължаван многократно. Съюзниците прекараха месеци в обмисляне на приемник, като обмисляха лидери като датския премиер Мете Фредериксен и министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, преди да изберат да останат с настоящия генерален секретар.

Инвазията на Русия в Украйна изигра основна роля за решението, като редица столици предпочетоха да запазят опитния политик, известен с внимателната си риторика, по време на политически чувствителен момент за алианса.

Самият Столтенберг отдавна твърди, че не е лобирал активно да остане в Брюксел. Запитан за плановете си на пресконференция, той настоя, че мнението му не се е променило.

Уговарят Столтенберг да остане на поста генерален секретар на НАТО за още една година

Уговарят Столтенберг да остане на поста генерален секретар на НАТО за още една година

Нова позиция на Алианса