Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще остане на поста още една година, съобщи "Политико" в четвъртък, цитирайки четирима души, запознати с въпроса.

Според източниците решението вече е взето и трябва да бъде официално обявено следващата седмица.

Официален представител на САЩ каза, че удължаването на ръководството на генералния секретар е "свършена сделка". Попитан дали това е така, висш дипломат от Западна Европа отговори "да", добавяйки, че "това ще бъде официализирано следващата седмица". Висш дипломат от Източна Европа и високопоставен служител на НАТО също потвърдиха, че има консенсус в рамките на алианса за удължаване.

Служителите получиха анонимност, тъй като не бяха упълномощени преди официалното съобщение. Говорител на НАТО не отговори веднага на искане за коментар.

Ходът за Столтенберг бе широко разпространен и очакван преди голяма среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва следващия месец, обявена за едно от най-важните събирания на алианса от години на фона на войната на Русия в Украйна.

Съюзниците искаха да вземат решение дали да запазят генералния секретар на мястото или да намерят ново ръководство преди срещата на 11-12 юли.

Atlantic Council: Трябва ли НАТО да удължи мандата на Столтенберг?

Atlantic Council: Трябва ли НАТО да удължи мандата на Столтенберг?

Предизвикателствата изискват да се подходи с повишено внимание

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е шеф на НАТО от 2014 г. и мандатът му вече е удължаван многократно. Съюзниците прекараха месеци в обмисляне на приемник, като обмисляха лидери като датския премиер Мете Фредериксен и министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, преди да изберат да останат с настоящия генерален секретар.

Лондонският "Таймс" съобщи в сряда, че "още следващата седмица" ще бъде обявено, че Столтенберг ще остане на поста.

Инвазията на Русия в Украйна изигра основна роля за решението, като редица столици предпочетоха да запазят опитния политик, известен с внимателната си риторика, по време на политически чувствителен момент за алианса.

Самият Столтенберг отдавна твърди, че не е лобирал активно да остане в Брюксел. Запитан за плановете си на пресконференция във вторник, той настоя, че мнението му не се е променило.

"Що се отнася до мен самия, изясних позицията си много, много пъти", каза той. "Не търся удължаване и това съм заявявал много пъти преди", добави той.

Запитан за удължаване, високопоставен дипломат от Северна Европа каза: "Вярвам, че стигаме до там и всички съюзници очевидно биха искали той да продължи".

"Той е най-добрият човек за генерален секретар, не на последно място предвид трудната среда за сигурност, в която се намираме. Надяваме се, че ще имаме добри новини следващата седмица", каза дипломатът.

Столтенберг за Русия и Беларус и всеки потенциален противник: Ще защитим всеки съюзник

Столтенберг за Русия и Беларус и всеки потенциален противник: Ще защитим всеки съюзник

Основната задача на НАТО е да предотврати всяка атака срещу всеки съюзник на НАТО