Като неприемливо определи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насилието срещу мироопазващите сили на КФОР в сръбските общини в Косово. 

Това заяви той след срещата си със сръбския президент Александър Вучич в сряда в Брюксел. 

Това съобщават от пресцентъра на Алианса. 

Столтенберг подчерта, че всички страни трябва да предотвратят нова ескалация и да се ангажират конструктивно в диалога между Белград и Прищина, подпомаган от Европейския съюз (ЕС).

Косово се снабди с турски дронове "Байрактар"

Косово се снабди с турски дронове "Байрактар"

Офицерите вече са завършили обучение за използване на дронове

Припомняме, че през последните месеци Косово е изправено пред най-силното етническо напрежение от обявяването на независимостта му от Сърбия през 2008 г. Конфликтът ескалира в края на май, след като етническите албански кметове поеха длъжността след местни избори, на които избирателната активност беше само 3,5%, след като сърбите бойкотираха вота.

Миналата година косовските сърби напуснаха всички държавни длъжности в Северно Косово, включително правителството, полицията и съдебната система. НАТО войници, защитаващи три кметства в региона, са били ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи.

САЩ и Европейският съюз призовават премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното инсталиране.

След насилието през май сръбският президент постави армията си в бойна готовност и премести части по-близо до границата с Косово.

Косово намалява с 25% полицията на север

Косово намалява с 25% полицията на север

С цел деескалация на напрежението сред сърбите

Правителството на Косово е закупило партида турски дронове Bayraktar TB-2. Това съобщи миналата седмица премиерът Албин Курти в официалния си фейсбук профил.

На снимките, придружаващи поста, се виждаха косовският министър на отбраната, самият Албин Курти и около десетина военнослужещи.

След закупуването на дроновете от Турция, Косово е по-безопасна страна от всякога, заяви тогава премиерът. Той обаче не уточни нито броя, нито цената на дроновете, които са първите в Косово. Не стана ясно и за какво ще бъдат използвани.