НАТО официално покани Русия към сътрудничество по проекта на ПРО за евроатлатническия регион.

Това се казва в декларация на Съвета "Русия-НАТО", провеждащ се в Лисабон в рамките на срещата на върха на страните членки на Пакта.
За участие в съвета в португалската столица пристигна и руският президент Медведев.

В декларацията се заявява и желанието на НАТО за сътрудничество с Русия при гарантиране сигурността на региона на основата на съвместно идентифициране на евентуалните заплахи.

Ние искаме постигане на дълготрайно партньорство между НАТО и Русия и ще действаме съобразно това, очаквайки взаимност и от Москва, се казва в декларацията.

Лидерите на 28-те страни от НАТО предложиха на Русия също така да бъдат възобновени съвместните учения по „противоракетна отбрана на театъра на военните действия".

Провеждането на тези съвместни учения бе прекратено заради конфликта в Грузия през 2008 година.

Междувременно стана ясно и че Русия и НАТО успешно са приключили преговорите за сключването на споразумение за транзита на натовски товари за Афганистан през руска територия.

Генералният секретар на Пакта Расмусен обяви новината, подчертавайки, че това споразумение ще подобри механизма за транзитиране на товари през руска територия, предназначени за силите на НАТО в Афганистан.

Преди началото на съвета Андерс Фог Расмусен коментира, че Пактът желае изграждане на отношения на стратегическо партньорство с Русия.

Расмусен изрази очакванията си форумът в Лисабон да даде нов старт в отношенията между НАТО и Русия.

На срещата се очаква Алиансът да предложи на руската страна сътрудничество в рамките на изграждането на ПРО за евроатлантическия регион, решение взето през вчерашния ден от лидерите на страните членки на НАТО.