Русия "подготвя нови офанзиви" в Украйна. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По тази причина той призова за допълнителна военна подкрепа за Киев, включително танкове, в помощ на украинските сили в сраженията срещу руската армия.

Говорейки заедно с германския министър на отбраната Борис Писториус, Столтенберг подчерта, че бойните танкове са важни за Украйна, тъй като ще ѝ помогнат да отблъсне руските атаки и да си върне територията.

Той обаче изтъкна и че Германия - въпреки че все още не е взела решение относно танковете "Леопард" - е сред страните, които "оказаха най-голяма подкрепа" на Киев.

Германският Rheinmetall е готов да прехвърли 139 танка Leopard на Украйна - но не веднага

Германският Rheinmetall е готов да прехвърли 139 танка Leopard на Украйна - но не веднага

Mоже да предаде още 88 по-стари Leopard 1

От своя страна Писториус посочи, че няма промяна в позицията по отношение на танковете "Леопард", но увери, че Берлин е готов да вземе решение по въпроса "скоро".

Той заяви, че съюзниците могат да започнат обучение на украинските сили за използване на танкове "Леопард", въпреки че все още се очаква решението на Берлин дали да разреши доставката на въоръжението на Киев, съобщава "Франс прес".

Изрично насърчих страните партньори, които имат "Леопард", да обучават украинските сили на тези танкове, подчерта Писториус.

Столтенберг приветства "ясното послание" на Писториус, защото по негови думи, след като бъде взето решение за доставката на бойни танкове, ще отнеме известно време те да бъдат подготвени, а украинските войници да бъдат обучени да ги използват.

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Опозицията търси своите шансове