НАТО разработва план за участие в няколко конфликта едновременно, включително и извън зоната си на отговорност, съобщава "Блумбърг" и ТАСС.

Очаква се министрите на отбраната от страните членки на Алианса да подпишат класифициран наръчник по време на срещата си на 14-15 февруари в Брюксел. Той ще съдържа потенциални планове за действие, в случай че НАТО се включи в конфликт с "висока интензивност", в изпълнение на член 5 от Договора на Алианса за колективна отбрана, както и при сблъсък "извън зоната на отговорност" на военния съюз.

Документът ще включва и изисквания за военните инвестиции на съюзниците. По-конкретно, на страните членки ще бъде предложено да пренасочат инвестициите към сектори, които са най-важни от гледна точка на колективната сигурност, като танкови сили и противовъздушна и противоракетна отбрана, разкри високопоставен източник от НАТО пред "Блумбърг". Той допълни и че на срещата в Брюксел ще бъдат обсъдени инвестиции в цифрова модернизация на страните членки.

След като всички точки от ръководството бъдат съгласувани, командването на НАТО ще разработи по-подробни изисквания за всеки член на Алианса.

Столтенберг насърчава страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана

Столтенберг насърчава страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана

Решение ще се вземе на срещата на върха във Вилнюс през юли