Военният съюз на НАТО се притеснява от втора вълна от коронавирусни инфекции и реши да изготви план за военна операция, за да бъде по-добре подготвен за ново огнище, пишат "Политико" и "Шпигел".

Според доклада посланиците на НАТО решават миналата седмица по време на тайна среща с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг да разработят оперативен план, с цел той да бъде приет на заседание на министрите на отбраната на НАТО през юни. 

По време на тайната среща Столтенберг казва, че по-координиран отговор при втора коронавирусна вълна ще бъде лакмус тест за надеждност и сближаване в рамките на съюза.

Съобщава се, че генералният секретар също предлага общо закупуване на лични предпазни средства и лекарства чрез собствената агенция за подкрепа и снабдяване на НАТО.

Посланиците също се съгласяват да разработят по-дългосрочен "План за действие при пандемични реакции".

Инициативите са отговор на раздразнението в алианса, че НАТО не е достатъчно подготвен за пандемия, например, когато става въпрос за военни полети за подкрепа или въздушни превози на пациенти.

"Само след дълъг период на объркване самолетите успяха да прелетят над Европа по опростена процедура с единна покана на НАТО - без индивидуални разрешителни", пише "Шпигел".

Covid-19 постави в кома трансатлантическите отношения

Covid-19 постави в кома трансатлантическите отношения

От началото на пандемията тези отношения са на активно лечение на респиратор, пише френското издание