Страните членки на НАТО не са съгласни с Договора за забрана на ядреното оръжие (ДЗЯО), тъй като, по мнението на Алианса, той противоречи на съществуващата архитектура за разоръжаване. Това се посочва в изявление на Северноатлантическия алианс, разпространено днес.

"Потвърждаваме ангажимента си за поддържане и засилване на контрола върху оръжията, разоръжаването и неразпространението. Доколкото ДЗЯО, или договора за забрана, наближава да влезе в сила, ние колективно заявяваме своето несъгласие с него, тъй като той не отразява все по-сложната международна обстановка в областта на сигурността и противоречи на съществуващата архитектура на неразпространение и разоръжаване", подчертават страните членки на Алианса.

Руско учение задейства система за отговор на ядрена атака в американската база Рамщайн в Германия

Руско учение задейства система за отговор на ядрена атака в американската база Рамщайн в Германия

Сателити засекли 4 междуконтинентални ракети от подводница в Охотско море

"Договорът за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) остава единственият надежден път към ядреното разоръжаване. Ние признаваме ангажиментите, поети по договора през петте десетилетия от влизането му в сила, и сме решени да съдействаме за запазването, универсализацията и пълното му прилагане", се уточнява в изявлението.

Същевременно НАТО смята, че ДЗЯО няма ясни механизми за проверка. "От друга страна, Договорът за забрана няма строги или ясни механизми за проверка и не е подписан от нито една държава с ядрено оръжие и следователно няма да доведе до елиминиране на каквито и да било ядрени оръжия. Той рискува да подкопае глобалната архитектура за неразпространение и разоръжаване, която се основава на ДНЯО повече от 50 години, както и на защитния режим на МААЕ, който го подкрепя", изтъква още НАТО.

Русия: САЩ имат опасно и абсурдно намерение да водят ядрена война

Русия: САЩ имат опасно и абсурдно намерение да водят ядрена война

САЩ се стремят да унищожат диалога за стратегическа стабилност

Алиансът подчертава, че "докато съществува ядрено оръжие, НАТО ще остане ядрена организация". "Съюзниците са твърдо решени да гарантират, че ядреното възпиране на НАТО ще остане безопасно, надеждно и ефективно и отхвърлят всякакви опити за делегитимиране на ядреното възпиране. Ние не приемаме нито един аргумент, че Договорът за забрана отразява или допринася по някакъв начин за развитието на международното право. Договорът за забрана няма да промени юридическите задължения на нашите страни по отношение на ядрените оръжия", се казва в изявлението.

И накрая, НАТО призовава "партньорите и всички други страни реалистично да размишляват върху въздействието на ДЗЯО върху международния мир и сигурност, в това число на ДНЯО, и да се присъединят към Алианса за укрепване на колективната сигурност на основата на осезаеми и проверими мерки, които могат да намалят стратегическите рискове и да осигурят реален напредък в областта на ядреното разоръжаване".

Русия настоява да се потвърди недопускане на ядрена война
Обновена

Русия настоява да се потвърди недопускане на ядрена война

Ядрена война е невъзможно да бъде спечелена, САЩ е добре да го знаят

Договорът за забрана на ядреното оръжие беше приет в Ню Йорк на 7 юли 2017 г. с подкрепата на 122 страни членки на ООН след преговори, в които не взеха участие ядрените сили, включително Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция.

В съответствие с текста на документа неговите участници се задължават "никога и при никакви обстоятелства" да не разработват, да не изпитват, да не произвеждат и да не складират ядрени оръжия, както и да не ги използват и да не заплашват да ги използват. На страните, присъединили се към споразумението, ще бъде забранено да разполагат ядрени оръжия на други страни на своя територия.

На 25 октомври Международната кампания за забрана на ядреното оръжие обяви, че договорът ще влезе в сила на 22 януари 2021 г., тъй като 50 държави вече са го ратифицирали.

По отношение на идеята за участие на Китай в преговорите за контрол на оръжията между Русия и САЩ, руски дипломати изразиха мнение, че тя няма шанс без участието на още две ядрени сили - Франция и Великобритания.

Москва е готова да използва ядрено оръжие при всяка ракетна атака срещу руска територия

Москва е готова да използва ядрено оръжие при всяка ракетна атака срещу руска територия

Независимо от заряда на ракетата...