Американската централна европейска военна инсталация, авиобаза Рамщайн в Германия е алармирала на 12 декември своя персонал за "реално изстрелване на ракети в европейския театър" на военни действия, за да оцени по-късно инцидента като "част от учение", без да предостави информация относно това, което е предизвикало предупреждението, съобщава "Спутник".

Руско военно учение  е предизвикало балистично "предупреждение за изстрелване на ракета" съобщават множество американски служители по отбраната, цитирани от СиЕнЕн.

На 12 декември персоналът в базата, както и в околните райони, е получил компютъризирани известия за сигнала за тревога, като предупреждение за ракета също звучи в Рамщайн чрез система от високоговорители.

Според служители, първоначалната оценка е, че инцидентът може да е предизвикан, когато американски разузнавателни сателити са идентифицирали изстрелване.

Според цитираните източници сателитите, проследяващи инфрачервената следа от балистични ракети, са установили, че четири междуконтинентални ракети са изстреляни от подводница в Охотско море край Западна Русия в събота.

Русия се похвали с ново успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон"

Русия се похвали с ново успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон"

Поразила е условна цел на разстояние от 350 км

С изявление, американската армия в Европа коментира, че американските военни "са получили сигнал чрез система за ранно предупреждение за реално изстрелване на ракети. Контролният център е следвал правилните процедури и е действал своевременно да предоставя бързи и точни известия на целия необходим персонал."

Без изрично да се споменава изстрелване на руски ракети, в изявлението на американските военновъздушни сили се казва: "Изстрелването на ракети бе определено като част от регионално учение и след минути контролният център отново следваше подходящи процедури и предостави актуализирани уведомления. Ние последователно и редовно следим за всякакви заплахи за нашите сили и нашите съюзници."

Цитиран е служител, който потвърждава, че руските военни са издали "известие за въздухоплаватели", обхващащо периода, в който се е случил инцидентът, предупреждавайки за предстояща дейност в определения район.

Когато инцидентът се е случил в базата, командването на центъра издава изявление на страницата си във Facebook до военната общност в района, потвърждавайки, че командният пункт на авиобазата Рамщайн е уведомен чрез система за предупреждение за "реално изстрелване на ракети в европейският театър".

Проведена е "правилна процедура" и са издадени "точни уведомления" на персонала във военната общност в Кайзерслаутерн. Изстрелването на ракета бързо е оценено като част от тренировъчно учение и "не заплаха за района на KMC". Не са публикувани подробности за това, какво е задействало сигнала.

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

Десетки висши пенсионирани дипломати и офицери от САЩ, Русия и Европа призовават за спешен диалог

Американски служител в отбраната отбелязва, че инцидентът е обезпокоителен, тъй като винаги има потенциал за грешни изчисления. Няма коментари или официални изявления от руски военни.

Настоящият сигнал за авиобаза Рамщайн напомня на инцидент от 13 януари 2018 г., на фона на скок в напрежението между САЩ и Северна Корея.

Ранен сутрешен сигнал погрешно е предупредил за атака с балистични ракети в Хавай по това време, с предупреждение, изпратено на мобилни телефони от Агенцията за управление на извънредни ситуации в Хавай. Въпреки че предупреждението е отменено 38 минути след издаването му, то предизвика паника.

Впоследствие длъжностните лица заявиха, че предупреждението е резултат от човешка грешка, отхвърляйки всякакви спекулации за хакери или замесено чуждестранно правителство.

Русия, Китай и САЩ - заплаха за сигурността на Северния полюс

Русия, Китай и САЩ - заплаха за сигурността на Северния полюс

Това се посочва в доклад за оценка на риска на военното разузнаване на Дания