Министрите на външните работи на НАТО ще се стремят да намалят разногласията относно кандидатурата на Украйна за членство на среща в Осло тази седмица, като съюзниците имат противоречия относно призивите да предоставят на Киев пътна карта за присъединяване на срещата им през юли.

НАТО не прие искането на Украйна за бързо членство, тъй като западните правителства като САЩ и Германия се притесняват от действия, които се страхуват, че могат да доближат алианса до влизане в активна война с Русия.

Въпреки това както Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да доближи Украйна до членство на срещата на върха на алианса във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли.

"Би било много тъжно, ако по някакъв начин някой може да прочете резултата от срещата във Вилнюс като победа на Русия в предотвратяването на Украйна да се присъедини към НАТО един ден", каза литовският премиер Ингрида Симоните в петък.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че Украйна няма да може да се присъедини към алианса, докато продължава войната срещу Русия.

"Да станеш член в разгара на война не е на дневен ред", каза той. Въпросът е какво ще се случи, когато войната свърши.

Зеленски: Украйна знае, че няма да влезе в НАТО по време на тази война

Зеленски: Украйна знае, че няма да влезе в НАТО по време на тази война

Нидерландия пак обеща F-16 на Киев, но ... не сега

През 2008 г, по време на среща на върха в Букурещ, НАТО се съгласи Урайна да се присъедини към алианса.

Оттогава обаче лидерите се отказаха от стъпки като изготвянето на план за действие, който да изложи график за доближаване на страната до НАТО.

В кулоарите на срещата си в Осло в сряда и четвъртък външните министри се очаква да засегнат и търсенето на нов шеф на НАТО , като Столтенберг трябва да се оттегли през септември.

Междувременно изборната победа на президента Тайип Ердоган в Турция даде нов тласък на усилията за излизане от задънената улица около ратифицирането на членството на Швеция в НАТО, задържана от възраженията на Турция и Унгария.

Какъвто и да било напредък в Осло обаче е малко вероятен, тъй като турският външен министър Мевлют Чавушоглу няма да присъства там, каза Швеция, въпреки че разговорите между него и шведския министър Тобиас Билстрьом все пак ще се състоят "скоро".

НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

Полша играе основна роля в проекта