Новото руско оръжие със среден обсег дразни военните от Запада. С крилатите ракети SSC-8 (натовската класификация 9М729. — б.а.) Москва би могла теоретично да пробие всички линии на отбрана. Генералният секретар на НАТО Столтенберг обяснява как съюзът иска да реагира.

Евроатлантическият алианс смята да реагира през 2020 г. на преместванията на руския комплекс "Искандер-М" за спора за ракетите тип 9М729, съобщи немската телевизия N-tv, цитирана от РИА Новости.

"Относно руската система SSC-8 (натовската класификация 9М729. — б.а.), ние ще работим над системата на ПВО и ПРО, над конвенционалното въоръжение, повишената бойна готовност и над продължаването на временните предупреждения", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от медиите.

По думите му, министрите на отбраната на страните от Алианса вече са съгласували ответни мерки.

Разработването на ракета 9М729 Столтенберг определи като "част от руската стратегия за усилено инвестиране в съвременните възможности, включително съвременно ядрено оръжие".

Това, по думите му, НАТО смята да реагира с отбранителни мерки. При това той подчерта, че Алиянса не се готви да дислоцира в Европа нови ракети с наземно базиране с ядрени бойни глави и се стреми към укрепване на контрола над въоръжението.

В САЩ и НАТО смятат, че ракетите 9М729 нарушават Договора за ликвидиране на ракети от среден и близък обхват - ако имат обхват над 500 км, което стана повод за излизане на САЩ от ключовото международно споразумение за ракетите. 

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

В Москва от своя страна не веднъж са оспорвали подозрението на САЩ. Според тях - "претенциите за 9М729 са само повод за излизане от договора", а причината е в мощното разместване на собствените ракети от среден обхват в границите на Китай.

От военното министерство на Русия подчертават, че САЩ са решили да излязат от Договора за ракети със среден и малък обсег още преди години, когато бяха публикувани обвиненията за 9М729.