С оглед на нарастващата роля на Китай в света, НАТО трябва да си сътрудничи по-активно с партньори като Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Това заяви генералният секретар на западния военен алианс Йенс Столтенберг в интервю за германската медия Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Китай наложи санкции на САЩ

Китай наложи санкции на САЩ

Санкционирани са Самюел Браунбек, Марко Рубио и Тед Круз

"Що се отнася до позицията на НАТО по отношение на Китай, ние трябва да правим разлика между военното присъствие и политическите инициативи. Аз се обявявам за нов, "умен" политически подход в световен мащаб - по-глобален НАТО", изтъкна Столтенберг.

"Световният баланс на силите се измества и ние трябва да запазим своето технологично предимство", отбеляза той, като посочи, че сега Китай е на път да стане лидер, по-специално в областта на изкуствения интелект.

Германия:  Русия и Китай целят дестабилизация на свободното общество

Германия: Русия и Китай целят дестабилизация на свободното общество

Излезе доклад на спецслужбите...

Генералният секретар на Алианса също така разкритикува действията на Пекин в Хонконг, а именно - приемането на закона за обезпечаване на националната сигурност в този специален административен район на Китай.

"Пекин по този начин демонстрира, че не споделя нашите представи за ценностите", коментира Столтенберг. Според него новият закон "подкопава идеята за "една държава - две системи".

В същото време Столтенберг подчерта, че "Китай не е нов противник за НАТО".

Китай предупреждава САЩ срещу "параноя в стил Маккарти"

Китай предупреждава САЩ срещу "параноя в стил Маккарти"

САЩ изкуствено създава различни китайски заплахи и може да се стигне до самосбъдващо се пророчество