Украйна получи статут на партньор на НАТО с разширени правомощия, съобщи британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от "Свобода Европа".

Досега такъв статут е даван само на пет страни: Грузия, Йордания, Австралия, Финландия и Швеция.

Новината беше съобщена и от пресаташето на НАТО Оана Лунгеску.

"Това решение е признание за значителния принос на Украйна в мисиите на НАТО, то демонстрира и продължаващия ангажимент на Алианса към партньорите ни, независимо от пандемията COVID-19", подчерта Лунгеску.

Статутът партньор с разширени възможности (Enhanced Opportunities Partner, EOP) е част от инициативата на НАТО за развиване на съвместимостта между въоръжените сили на съюзниците и партньорите, които имат значителен принос в съвместни операции.

Бен Уолъс отбеляза, че вече има тясно сътрудничество между Обединеното кралство и Украйна, където британски военни са провели обучения за 18 хиляди войници и офицери.

"И ние очакваме това сътрудничество да бъде разширено. Всички ние ще спечелим от подобряването на съвместимостта на нашите сили. НАТО изразява радостта си от това, че вече има такъв партньор." - добави Уолъс.

САЩ дават на Украйна нови $250 млн.

САЩ дават на Украйна нови $250 млн.

Средствата ще се използват за засилване на военния капацитет на Киев

От пресслужбата на Алианса напомнят, че Украйна участва в операции на НАТО в Афганистан и Косово, както и в учения.

"Страните-членки на НАТО оценяват високо това участие, демонстриращо предаността на Украйна към евроатлантическата сигурност", подчертават от Алианса.

С новия си статут Украйна ще има разширен достъп до програмите за съвместимост, до участие в съвместни учения и до по-активен обмен на информация, включително за практическия опит на военните от общността.

В края на октомври 2019 г. делегация на НАТО, водена от генералния секретар Йенс Столтенберг, посети Киев и Одеса.

Украйна приема военно-морско учение на САЩ и НАТО

Украйна приема военно-морско учение на САЩ и НАТО

Алиансът показва мощ в Черно море