НАТО настоява Русия да разкрие всички подробности от програмата за производство на токсични вещества от групата "Новичок" на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Това заяви в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след непланирано заседание на Северноатлантическия съвет на ниво посланици, посветено на ситуацията около случая с Алексей Навални.

"Руското правителство трябва да си сътрудничи изцяло с ОЗХО и с независимо международно разследване. Отговорните за това нападение трябва да бъдат подведени под отговорност. Ние също така настояваме Русия да разкрие изцяло програмата на ОЗХО", каза Столтенберг.

Според него страните от НАТО обсъждат възможни мерки във връзка с инцидента с Навални, но все още е невъзможно да се каже какви ще бъдат те. Съюзниците ще се консултират в отговор на отравянето на Навални. Рано е да се каже каква може да бъде международната реакция, допълва той.

НАТО разглежда инцидента с Навални като атака срещу основните права и принципи, на които се основава алиансът, каза Столтенберг. "Ние вярваме, че това е атака срещу основните права, срещу основните демократични принципи, на които се основава нашият съюз", каза той.

Руското външно министерство многократно подчертава, че в Русия не е имало разработки с кодовото име "Новичок". Според Александър Шулгин, постоянен представител на Русия към ОЗХО, през март 2018 г. изпълнението на програми, свързани с нови видове нервни агенти в Руската федерация, е прекратено през 1992 г., съобщава ТАСС.

В същото време в средата на 90-те години редица служители на Държавния изследователски институт по органична химия и технологии заминават на Запад, където продължават тези проучвания. Според Шулгин положителни резултати по създаването на вещества, класифицирани под общото наименование "Новичок", са постигнати във Великобритания, Чехия, Швеция и САЩ, "те са потвърдени и отразени в повече от 200 отворени източника на страните от НАТО".

"Съществуват доказателства без съмнение, че г-н Навални е отровен с помощта на военно-нервен агент от групата "Новичок". Използването на такова оръжие е ужасяващо. Всички съюзници днес бяха обединени в осъждането на тази атака. Всяко използване на химическо оръжие показва пълно неуважение към човешкия живот, и е неприемливо нарушение на международните норми и правила. Съюзниците от НАТО са съгласни, че Русия сега има сериозни въпроси, на които трябва да отговори", коментира Столтенберг.

По думите му, "отново и отново виждаме нападения на лидери на опозицията и критици на руския режим. Някои дори са убити. Така че това не е просто атака срещу човек, а върху основни демократични права. И това е сериозно нарушение на международното право, което изисква международен отговор".

Русия предупреди Запада да не прибързва със заплахи и санкции

Русия предупреди Запада да не прибързва със заплахи и санкции

Опитите за подкопаване на търговски проект - "Северен поток 2" се основават на емоции