Русия заяви в четвъртък, че Западът не трябва да прибързва да съди за отравянето на Алексей Навални и че няма основания да я обвиняват, докато разговорите на Запад за наказания рещу Москва се засилиха, съобщава "Ройтерс".

Изявлението на Кремъл е ден след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Навални е отровен със съветски нервен агент "Новичок" в опит да бъде убит и че ще се консултира със съюзници от НАТО как да реагират.

Берлинската болница "Шарите", която лекува Навални, заяви, че той остава в тежко състояние в интензивно отделение.

"Новичок" е същото вещество, за което Великобритания твърди, че е използвано срещу руския двоен агент  Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г. Смъртоносният нервен агент е разработена от съветските военни през 70-те и 80-те години на миналия век.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва отхвърля всякакви предположения, че Русия е отговорна за действия срещу Навални, и предупреждава други страни да не правят прибързани заключения, без да знаят въобще фактите.

ЕС си запазва правото да наложи санкции във връзка със случая "Навални"

ЕС си запазва правото да наложи санкции във връзка със случая "Навални"

Руското правителство трябва да направи всичко по силите си, за да разследва виновните

"Няма основания за обвинения срещу Русия. И ние не сме склонни да приемаме каквито и да било обвинения в това отношение", каза Песков. "Разбира се, не бихме искали нашите партньори в Германия и други европейски страни да прибързват с оценките си."

Сергей Наришкин, ръководител на руската агенция за външно разузнаване заяви, че Москва не може да изключи западните разузнавателни служби да са организирали отравянето, за да предизвикат проблеми.

Руските прокурори заявиха, че не виждат причина за започване на наказателно разследване, тъй като твърдят, че не са открили признак, че е извършено престъпление, въпреки че проверките преди разследването продължават.

Песков заяви, че Русия също е нетърпелива да разбере какво се е случило с Навални, но не може да го направи, без да получи информация от Германия за тестовете, довели до заключенията на Берлин за "Новичок".

ОЗХО, глобалната агенция за химическо оръжие, заяви, че отравяне на всеки един човек с токсичен нервен агент се счита за използване на забранено химическо оръжие.

Европейската комисия заяви, че блокът може да удари с нови санкции Русия, след като разследването разкрие кой е отговорен за отравянето на Навални. Литва заяви, че ще поиска от лидерите на ЕС да обсъдят отравянето на следващата си среща на върха.

Русия: Изявленията за Навални са копи-пейст, подготвени предварително

Русия: Изявленията за Навални са копи-пейст, подготвени предварително

Преди Русия да пусне Навални в Берлин, не са открити токсични вещества

Според Меркел, всеки германски или европейски отговор ще зависи от това дали Русия е помогнала за изясняването на случая.

След нейното силно изявление в сряда, тя е подложена на натиск у дома да преразгледа тръбопровода "Северен поток 2", който ще отвежда газ от Русия до Германия.

"Трябва да водим твърда политика, трябва да отговорим с единствения език, който Путин разбира - това са продажбите на газ", каза Норберт Рьотген, ръководител на парламентарната комисия по външни работи на Германия, пред германското радио.

"Ако "Северен поток 2" бъде завършен сега, това би било максимално потвърждение и насърчение за Путин да продължи този вид политика", коментира още Рьотген, който е и член на консерваторите на Меркел.

"Северен поток 2" ще удвои капацитета на съществуващия газопровод "Северен поток 1" за транспортиране на газ директно от Русия до Германия. Воден от руската компания "Газпром" със западни партньори, проектът е завършен на повече от 90% и трябва да заработи от началото на 2021 г. Това може да усложни усилията за спирането му.

На газопровода яростно се противопоставя Вашингтон и разделя Европейския съюз, като някои държави предупреждават, че това ще подкопае традиционната държава за транзит на газ - Украйна, и ще увеличи зависимостта на блока от Русия.

Песков обясни, че за Кремъл опитите за подкопаване на "Северен поток 2" се основават на емоции и че проектът е търговски, който е от полза за Русия, Германия и Европа. "Не разбираме каква може да е причината за санкции".

В Германия предлагат единен, нов и твърд отговор на Русия и консултации с ЕС и НАТО

В Германия предлагат единен, нов и твърд отговор на Русия и консултации с ЕС и НАТО

Да се спрат "Северен поток 2", мечтите за Русия като партньор и специалните отношения Макрон-Путин