НАТО ще запази пълният си контингент на територията на Косово, предаде Ройтерс, цитирайки генералния секретар на алианса Яп де Хоп Схефер.

Броят на войниците на НАТО в провинцията е 160 000.

Няма нито един разумен аргумент, за да намалим военните си части в Косово, заяви Схефер по време на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Нордвайк, Холандия.

Целта ни е да запазим състава на КейФОР, така че да сме готови за всякакви изненади и така че можем да осигурим защита, както на мнозинството, така и на малцинството,добави Схефер.

Представители на САЩ, Русия и ЕС ще трябва до 10 декември да изгладят противоречията относно статута на областта, добавя агенцията.

По-рано тази седмица американският министър на отбраната Робърт Гейт обезпокои някои свои съюзници с твърдението си, че обмисля прехвърлянето на военни части от Косово на територията на Афганистан, добавя Ройтерс.
Според него, това би могло да се случи, ако съюзниците на НАТО не се справят с конфликтната ситуация в страната.

Въпреки това, по съвет на висши военни, шефът на Пентагона взе решение за удължаване на военната мисия на САЩ в Косово до лятото на 2008 г.,  добавя Ройтерс.