Списание Time включи президентите и на Русия, и на Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски в списъка на най-влиятелните хора на 2022 г. Текстът за Путин е написан от руския опозиционен активист Алексей Навални, който от една година се намира в руски затвор и то след като беше направен опит да бъде отровен.

Текстът за Путин е написан от Алексей Навални от колонията.

"Може би истинското призвание на Владимир Путин е да дава уроци на всички - от световните лидери и експерти до обикновените хора. През 2022 г. той постига особени успехи в това отношение", пише Навални и изброява:

Владимир Путин отново ни напомни, че пътят, който започва с "малки измами" на изборите, винаги води до диктатура. А диктатурите винаги водят до война. И този урок не бива да се забравя.

Друг путински урок, според Навални: От години световните лидери лицемерно говорят за "прагматичен подход" и за ползите от международната търговия. По този начин те си позволиха да се възползват от руския нефт и газ, докато властта на Путин все повече се засилваше. Настоящата война ще струва стотици пъти по-скъпо от онези изгодни договори за петрол и газ, които преди това се празнуваха с шампанско.

Путин напомни на всички ни и за "теста за патици", продължава Навални: Ако нещо изглежда като патица, плува като патица и кряка като патица, то вероятно е патица.

Същата логика трябва да се приложи и тук: Ако някой унищожава независими медии, организира политически убийства и се придържа към имперска идеология, то той е луд, способен да предизвика кървава баня в центъра на Европа през 21-ви век. И наистина не бива да бъде прегръщан на международни форуми.

В момента Путин ни дава и урок как да се унищожат всички икономически успехи, които една страна е постигнала за 20 години, пише Навални.

"Въпреки това отговорът на основния въпрос, който той поставя - как да спрем един зъл луд с армия, ядрени оръжия и членство в Съвета за сигурност на ООН - все още не е даден. И ние сме тези, които трябва да намерят този отговор."