Индийските власти са задържали най-малко 300 политици и сепаратисти, за да потушат протестите в Кашмир заради отнемането на специалния му статус, коментира полицейски служител, местни лидери и медии, съобщават "Ройтерс" и АП.

Индийските сили за сигурност са арестували повече от 500 души, откакто Ню Делхи наложи прекъсване на комуникациите в разделен Кашмир, където хората остават по домовете си четвърти ден.

От неделя правителството затвори мобилните мрежи, интернет и забрани публичните събирания в най-големия град Шринагар.

Хиляди паравоенни полицаи са разположени в Шринагар, училищата са затворени, а пътищата и кварталите са барикадирани, все пак има и спорадични протести, коментират двама полицаи, пожелали анонимност заради чувствителността на ситуацията.

Гутериш призова за сдържаност от страна на Индия и Пакистан

Гутериш призова за сдържаност от страна на Индия и Пакистан

Заради отменения специален статус на Кашмир

От вторник вечерта е имало хвърляния на камъни на поне 30 места в Шринагар, съобщава един от тях. Най-малко 13 души са пострадали от камъни.

В сряда полицаи в екипировка за борба с безредиците са разположени на всеки няколко метра, а контролно-пропускателните пунктове с бодлива тел на всеки няколкостотин метра.

В близост до Джама Масджид, който отдавна е център на протести в Шринагар, тухли и камъни от скорошни инциденти са разпръснати на поне три места.

Свидетел коментира, че в района на Бемина в северозападен Шринагар е имало пътища, блокирани със стълбове и камъни. "Има много гняв сред хората", допълва един от полицейските служители.

Двама бивши водещи министри на Кашмир са сред задържаните, обясняват двама местни лидери, пожелали анонимност. Индийският всекидневник Mail Today съобщава, че броят на политиците, задържани по домовете им е над 400.

Пакистан гони посланика на Индия и прекратява търговията

Пакистан гони посланика на Индия и прекратява търговията

Исламабад също планира да внесе спора за Кашмир в Съвета за сигурността на ООН

Пакистан прекрати железопътните връзки с Индия на фона на влошаващите се отношения между двете държави, обяви транспортният министър на Пакистан, Шейх Рашид Ахмед, цитиран от ТАСС.

"Докато съм на поста министър на железопътния транспорт, влакът за приятелство (единственият влак от Пакистан до Индия) вече няма да се движи", обяснява министърът.

"Следващите три или четири месеца са много важни. Може да започне война, но ние не искаме това", допълва той, коментирайки ситуацията между Индия и Пакистан. "Ако срещу нас се води война, то тя ще бъде последната".

Министърът на външните работи Шах Мехмуд Куреши заяви, че Пакистан не гледа на военна опция над Кашмир. Пакистан обаче си запазва правото да реагира на всяка индийска агресия, коментира Куреши на пресконференция в пакистанската столица Исламабад, съобщава "Ройтерс".

Да ти се изправи русата коса: Индия и Джаму§Кашмир

Да ти се изправи русата коса: Индия и Джаму§Кашмир

За червените линии между Индия и Пакистан разсъждава Мартин Табаков и се пита чия сянка наднича иззад гърбовете им