Пакистан съобщи, че планира да понижи нивото на дипломатическите отношения с Индия и прекратява двустранната търговия със съседката си, съобщават "Ройтерс" и "Скай нюз".

Пакистан ще отзове посланика си от Индия и ще изгони индийския.

В съобщение на правителството се казва, че Исламабад също планира да внесе спора за Кашмир в Съвета за сигурността на ООН. Освен това Исламабад ще направи преглед на двустранните споразумения.

Индия отмени специалния статут на Кашмир и праща армия

Индия отмени специалния статут на Кашмир и праща армия

Пакистан цитира ООН за спорната територия и взима всички възможни мерки

Пакистанският премиер Имран Хан призова въоръжените сили да продължат да бъдат бдителни.

Напрежението между Индия и Пакистан отново ескалира, след като Ню Делхи прие законопроект за отмяна на особения статут на щата Джаму и Кашмир. С решението се изменя статутът на Джаму и Кашмир и се разделя на две територии.

Индия и Пакистан имат претенции към Кашмир. На територията предимно живеят мюсюлмани.

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Американският президент няма "ни най-малка представа за това, за което говори"

Съгласно конституцията на Индия Джаму и Кашмир e с особена автономия. В щата всички закони, приети от централното правителство (с изключение на тези, които касаят сферата на отбраната, външната политика и някои други), трябва да бъдат прокарани в местния парламент. Жителите от други региони на Индия нямат право да купуват земя. Джаму и Кашмир е единственият индийски щат със собствено знаме, има и други привилегии.