В резултат на обстрел на руския град Белгород са убити шестима души, съобщава регионалното министерство на здравеопазването. Сред загиналите има четиримесечно дете. Други 20 души са посочени като ранени, включително четири деца, информира Би Би Си.

Ракетният удар нанесе големи щети на малък търговски център, където е имало хора. Имаше съобщения и за ракетни отломки, паднали върху училищен стадион.

Шестима от ранените се намират в тежко състояние, деветима са в средно тежко състояние. Четирима пациенти следва да бъдат прехвърлени в клиники в Москва.

В града са счупени прозорци в 128 апартамента на десет жилищни сгради, открити са различни повреди в 15 частни домакинства, а 34 автомобила са повредени от осколки, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков.

По думите му са пострадали и четири магазина, а разрушения има на територията на едно от промишлените предприятия.

"В Белгородска област, след отразяване на въздушна атака на украинските въоръжени сили със средства за противовъздушна отбрана, бяха открити разрушения в село Дубовое - повредени са 4 частни домакинства, 3 жилищни сгради и 6 автомобила, в село Репное - един частно домакинство и 3 коли, в село Разумное - една жилищна сграда, в село Шагаровка "3 частни домакинства и една кола, в микрорайон Таврово-1 има една частна къща", пише Гладков.

Губернаторът на съседната област Курск, Роман Старовойт, нарече атаката "ново престъпление на украинските нацисти" - език, типичен за начина, по който руските официални лица наричат ​​Украйна, за да оправдаят своята инвазия.

Министерството на отбраната на Русия съобщава, че около 12:30 ч. е осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с реактивна система за залпов огън RM-70 Vampire. Според агенцията четиринадесет ракети са били унищожени от ПВО над територията на Белгородска област.

Киев не коментира удара по Белгород. Атаката срещу Белгород днес беше предшествана от масиран руски ракетен удар по няколко региона на Украйна.

Старовойт каза, че са били ударени търговски център, открито спортно съоръжение и жилищни райони. Той не предостави официален брой на загиналите.

"Врагът умишлено удря струпване на цивилни", каза той.

Кореспондент на телевизионния канал "Звезда", собственост на министерството на отбраната, съобщи, че шестима души са били убити в близост до търговския център "Магнит". Новинарското издание Mash съобщи за девет загинали.

Видео и снимки, публикувани в социалните медии, показват сграда с логото на Магнит с почти всички изпочупени прозорци, както и взривени прозорци на жилищни комплекси.

Видео, публикувано от "Звезда", показа служители на Спешна помощ, които тичат, за да помогнат на ранени хора в открит спортен комплекс.

Белгород е най-близкият голям руски град до границата с Украйна и градът и околният регион са били често атакувани в хода на войната. Руските власти съобщиха, че 25 цивилни са били убити в една от най-големите атаки в края на декември.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили 14 украински ракети над района на Белгород. 

Ситуацията в Авдеевка - критична

Ситуацията в Авдеевка - критична

Украинските войски трябва да воюват на 360 градуса срещу вълни от нови бригади