Супермодерни британски военни кораби се повреждат в Персийския залив, тъй като не можели да издържат на големи горещини, пише „Дейли Мейл”.

Производителите на корабите твърдят, че от британското военно министерство не им били казали, че тежащите 8 хил. тона разрушители Type 45 ще прекарват дълго време в топли води.

В резултат на това шестте военни кораба са останали насред открито море, оставяйки военнослужещите блокирани в продължение на часове в пълна тъмнина.

Това повдига опасения, че ключова военна техника на Великобритания, която е с предназначение да отбранява останалата част от флота от въздушни и ракетни атаки, може да се превърне в лесна „плячка”.

Имало е също предупреждения, че войници биха могли да бъдат убити, след като корабите са разположени в близост до зони на бойни действия в Близкия изток.

Четирите от разрушителите понастоящем са в морето, като един е извън Европа, останалите в британски води. Определяни като „гръбнака” на Кралския флот, те са оборудвани със супермодерна нова система, предназначена да намали разходите и да има по-нисък разход на гориво.

Две турбини на всеки от корабите, произведени от „Ролс-Ройс”, имат охладители, които оползотворяват топлината от отработените газове, като тя отива за нуждите на двигателя. Но недостатъкът в проектирането означава, че турбините забавят работата си в топли води и двигателят не може да генерира достатъчно енергия. Системата не разпознава това обстоятелство и продължава да настоява за по-голяма мощност, което води до „изключване” на генераторите, което води до тотално спиране на електричеството.  

Военните кораби работят в Северно море, защото двигателят може да генерира повече мощност при по-студени температури.

Сега корабите ще претърпят ремонт за десетки милиони лири, като ще бъдат монтирани допълнителни дизелови генератори.