Президентът на Обединените арабски емирства (OAE) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян назначи най-големия си син шейх Халед за престолонаследник на Абу Даби, богатата на петрол столица на държавата от Персийския залив. Той също така назначи братята си на висши роли, съобщи в сряда "Ройтерс".

Шейх Мохамед, който стана президент и владетел на Абу Даби миналата година, след като години наред управляваше съюзника на САЩ производител на петрол ОПЕК, назначи своя брат Шейх Мансур за вицепрезидент на ОАЕ, заедно с владетеля на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Това изглежда допълнително централизира властта в Абу Даби, който е политическата столица на федерацията на ОАЕ от седем емирства по силата на огромното си петролно богатство. Дубай е бизнес и туристически център на Персийския залив.

Петролът поевтиня след спекулации, че ОАЕ излизат от ОПЕК

Петролът поевтиня след спекулации, че ОАЕ излизат от ОПЕК

Впоследствие информацията беше опровергана

Шейх Мохамед назначи братята си шейх Танун бин Зайед Ал Нахаян и Хаза бин Зайед Ал Нахаян за заместник-управители на Абу Даби. Шейх Танун също е съветник по националната сигурност на ОАЕ и контролира разрастваща се бизнес империя.

Чрез назначаването на видни братя на нови роли той запази "известен баланс на споделяне на властта, но само в рамките на клана Ал Нахаян в Абу Даби", напоса в Twitter Синция Бианко, научен сътрудник в Европейския съвет за външни отношения.

Изборът на шейх Халед за престолонаследник отразява тенденцията в повечето арабски монархии от Персийския залив към пряка линия - синове над братя - за наследяване, включително в Саудитска Арабия.

Абу Даби заема президентския пост от основаването на федерацията на ОАЕ от бащата на шейх Мохамед през 1971 г.

Шейх Мохамед, известен като MbZ, е подготвял сина си за ръководни позиции в сигурността - включително разузнаването - икономиката и управлението, казват анализатори.

MbZ беше де факто владетел години наред, преди да поеме властта след смъртта на брат си миналия май, време, когато дългогодишните връзки на ОАЕ със Съединените щати бяха обтегнати заради предполагаемото оттегляне на САЩ от региона.

Той ръководи пренареждането на Близкия изток, когато ОАЕ, заедно с Бахрейн, изградиха връзки с Израел през 2020 г., за да създадат нова антииранска ос в региона, като същевременно все още се ангажираха с Техеран, за да овладеят напрежението с поглед върху икономическите приоритети.

ОАЕ също така задълбочиха връзките си с Русия и Китай.

ОАЕ предлага да посредничи между Русия и Украйна

ОАЕ предлага да посредничи между Русия и Украйна

Путин изрази признателността си за усилията на арабската страна

Страната с по-малко от 10 милиона души се гордее със своята политическа и икономическа стабилност. Той има едно от най-високите нива на доход на глава от населението в света и е дом на милиони чужденци, които съставляват по-голямата част от работната сила.

Отделен указ от сряда назначи Шейх Халед за ръководител на изпълнителния съвет на Абу Даби, последното преустройство в ключови субекти в емирството, един от най-богатите държавни инвеститори в света.

По-рано този месец Шейх Танун беше назначен за председател на Инвестиционния орган на Абу Даби, сред най-големите държавни фондове в света. Шейх Мансур беше избран за председател на Mubadala, вторият по големина суверенен фонд в Абу Даби.