Дроновете, които атакуваха Москва на 30 май, може да са били насочени срещу сгради, в които живеят офицери от руското разузнаване, съобщава NBC, позовавайки се на неназован американски служител и източник в американския Конгрес.

Поне една от жилищните сгради, атакувани от дрона, е свързана с руското външно разузнаване (СВР). Това са заявили от Strider Technologies, стартираща компания, която събира данни въз основа на открити източници.

Не е известно дали някой от служителите на СВР е бил ранен по време на атаките.

Тази версия противоречи на изявленията на руското министерство на отбраната, което твърди, че безпилотните апарати, достигнали високи сгради, не са постигнали целта си поради ефективната работа на радиоелектронната борба.

Руското министерство на отбраната съобщи, че са изстреляни общо осем дрона, три от които са били потиснати от радиоелектронна борба и са паднали, а още пет, според агенцията, са свалени от зенитни системи "Панцир-С".

Три безпилотни летателни апарата, потиснати, според военните, чрез радиоелектронна борба, удариха жилищни сгради в Москва на Ленински проспект, ул. Профсоюзная и ул. Атласова в Нова Москва.

Руски депутат: Москва няма системи за засичане на дронове

Руски депутат: Москва няма системи за засичане на дронове

Реакции на властите и институциите в Москва

Припомняме, нападение с дрон над Кремъл стана на 3 май - няколко дни преди очаквания парад на победата на 9 май. Акатаката предзвика остри реакции на всички нива в Москва, но Украйна и до този момент отрича съпричастност, включително и заради безсмислието на атаката, тъй като нямали цели в Москва.

Русия обвини Украйна, че се е опитала да убие руския президент Владимир Путин в атаката. Кремъл каза, че Съединените щати стоят зад атаката с дрон, мнение, което Вашингтон отхвърли като нелепо.

Си Ен Ен: Украйна е изградила мрежа от агенти за диверсии в Русия

Си Ен Ен: Украйна е изградила мрежа от агенти за диверсии в Русия

Медията се позовава на неофициални източници