Законотворците, които са гласували в подкрепа на присъединяването на Великобритания към нахлуването в Ирак през 2003 г., е нужно да поемат своят отговорност за грешките, които са направили. Това заяви премиерът Дейвид Камерън в парламента, цитиран от „Ройтерс”.

Камерън направи този коментар, след публикуването на дългоочакван доклад за събитията, които са довели до конфликта. Той заяви, че страната трябва да гарантира, че въоръжените й сили да добре екипирани за всякакъв бъдещ конфликт.

Решението да се започне война стига до гласуване в парламента и членовете от всички страни, които са гласували за военнни действия, трябва да поемат своя справедлив дял в отговорността”, заяви той пред парламента.

„Ние не можем да върнем времето назад, но можем да гарантираме, че сме извлекли поуки”, посочи той.

„От решаващо значение при правилното взимане на решения е премиерът да установи климат, в който е безопасно за длъжностните лица и други експерти да оспорят съществуващата политика и да поставят под въпрос гледните точки на министрите и премиера, без страх или пристрастие”, заяви още Дейвид Камерън.

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Самият Чилкот е убеден, че неговият доклад ще осигури на страната никога повече да не отива на война без дебат и неподготвена

По думите му най-важното е се извлекат поуки за в бъдеще от доклада на сър Джон Чилкот за участието на Великобритания във войната с Ирак през 2003 година.

„Най-важното нещо, което можем да направим, е наистина да научим уроците си за в бъдеще и уроците поуките, които той е изложил съвсем ясно", коментира Дейвид Камерън.

Камерън заяви на народните представители, че е добре, когато депутатите обсъждат въпроси като отиването на война рано. През 2003 г. дебатът е проведен точно преди войната да започне и в резултат на това някои народни представители се чувствали длъжни да подкрепят британските войски като гласуват в полза на участието в Ирак.

Дейвид Камерън каза още, че разузнаването и съветът по сигурност вече са подсилени. Той посочи, че може да е грешка тези мерки да се променят сега. Камерън заяви, че той е против военните действия. Той е гледал на това внимателно. Това може да ни вкара в „правна каша”, допълни Камерън, цитиран от "Гардиън".