Не всички жители на Констанца са получили предупреждението за нахлуването на руски дрон във въздушното пространство на Румъния.

Някои читатели на G4Media съобщиха за случаи, при които в една и съща сграда или на една и съща улица някои хора са получили съобщението RO-Alert, а други - не, въпреки че са имали активирана система за предупреждение.

Предупреждението е изпратено до жителите по крайбрежието, включително до тези в окръжния град и близките курорти.

През последните две години жителите на граничещия с Украйна окръг Тулча са получавали многократно предупреждения RO-Alerts за потенциални отломки от дронове поради конфликта в Украйна от другата страна на река Дунав.

Това обаче е първото предупреждение за жителите на Констанца, които получиха подобно предупреждение в началото на септември.

Анализ на Info Sud-Est от края на 2022 г. сочи, че по-малко от 3% от румънците биха имали достъп до убежища на гражданската защита при извънредна ситуация, въз основа на информация от всички окръжни инспекторати за извънредни ситуации.

Освен това данните, събрани от общините, показват, че средно само 4,8% от жителите на окръжните центрове в цяла Румъния ще намерят подслон в убежища.

В Констанца и Тулча само около 3-4% от населението може да бъде настанено в такива убежища.

Последните инциденти, при които жителите са били предупредени за потенциални отломки от дронове на румънска територия, са се случили в края на юли, когато в рамките на 24 часа са били подадени два сигнала, тъй като Русия е нападнала Украйна с 38 безпилотни летателни апарата Шахед-131/136, насочени срещу инфраструктура в множество райони, и отново в края на август. И в двата случая, както и в други случаи, Министерството на отбраната изпрати два самолета F-16 от военновъздушната база в Борча, за да наблюдават въздушната обстановка.

Румъния вдигна изтребители заради руски дрон близо до Констанца

Румъния вдигна изтребители заради руски дрон близо до Констанца

Москва атакува украинската пристанищна инфраструктура

Преди това жителите на окръг Тулча в северната част на страната също бяха предупредени чрез RO-Alert за различни фрагменти, които биха могли да паднат върху пограничните общини.

По подобен начин през февруари 2024 г. до жителите на окръзите Тулча и Галац са изпратени множество съобщения RO-Alert след нови атаки на руски дронове срещу украинските дунавски пристанища в Рени и Исмаил, разположени в непосредствена близост до румънски населени места.

Отново руски дрон в Румъния?

Отново руски дрон в Румъния?

Румънските власти все още не са коментирали

През декември 2023 г. руски дрон падна на румънска територия, като НАТО заяви, че няма причина за безпокойство или да се смята, че Румъния е умишлено е била избрана за мишена. По това време дронът пада на 4 км от тулчанската местност Гринду, като създаде кратер с дълбочина около 1,5 м.

Друг дрон пада близо до Плауру през октомври 2023 г. Министерството на отбраната отбеляза, че полевите екипи са съобщили за открит кратер от дрон с възможна експлозия при удара в обрасла с растителност зона близо до десния бряг на ръкава Чилия, на около 3 км западно от Плауру.