Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че крехкото частично примирие в Сирия е ограничило насилието там, но той искал да види още по-сериозно редуциране на насилието, както и по-големи потоци от хуманитарна помощ към бедстващите в раздираната от война страна, съобщава "Ройтерс".

„Справедливо е да се каже, че преди три седмици имаше много-много малко хора, които вярваха, че е възможно прекратяване на военните действия в Сирия”, изтъкна Джон Кери пред руския си колега Сергей Лавров в началото на разговорите между двамата в Москва.

„Тази работа произведе известен напредък. Налице е все пак крехко ползотворно намаляване на насилието”, коментирал още Кери.

Русия и САЩ успяха да постигнат напредък по много сложни въпроси, подчерта Кери след срещата си с Лавров, съобщава ТАСС.

По въпросите на предоставянето на хуманитарна помощ и прекратяването на насилието в Сирия има необходимост да се направи повече, заявил още Кери.

Според него примирието в Сирия все още е крехко, но съществува.

Държавният секретар също така заяви, че насилието в Сирия, според някои оценки, е спаднало с 85-90%.

Сътрудничеството между Москва и Вашингтон позволи да се постигне успех в уреждането на сирийската криза, да се постигне баланс на интереси, подчерта от своя страна Сергей Лавров.

"Бих искал изцяло да се съглася с това, което ти каза за важността на руско-американското взаимодействие: нашето сътрудничество за Сирия, нашата настойчивост позволи да се постигне успех, защото ние работихме на основата на равноправието и продължаваме да го правим, и работихме за постигане на баланс на интересите не само между Москва и Вашингтон, но и за баланса на интересите на всички участващи страни както вътре в Сирия, така и извън нейните предели”, заявил Лавров на срещата с Кери.   

„Аз съм убеден, че ако възприемем този подход по отношение на всякакви други международни проблеми, а също към нашите двустранни отношения, ние имаме много добро бъдеще”, коментирал още Лавров.