Нарастващото неравенство в доходите се разглежда като най-големия риск за световната икономика през 2017 г., като реформите на пазарния капитализъм все повече се разглеждат като необходими за предотвратяване на популистката реакция. Това обяви Световният икономически форум, цитиран от "Франс прес".

Проучване, направено за доклада за глобалните рискове на Световния икономически форум, публикувано седмица преди годишната среща на световния бизнес и политически елит в луксозния швейцарски ски курорт Давос, разкрива, че експертите смятат, че нарастването на неравенството в доходите и богатството ще бъде най-важната тенденция при определяне на глобалните развития през следващите 10 години.

"Това показва необходимостта за съживяване на икономическия растеж, но нарастващият популизъм срещу естаблишмънта показва, че може да сме преминали етапа, когато само това би поправило недъзите в обществото: реформирането на пазарния капитализъм трябва също така да бъде добавено в дневния ред", се изтъква в доклада.

Експертите на Световния икономически форум гледат с особена загриженост на слабото възстановяване от световната икономическа криза преди десетилетие, което остави повече хора безработни или частично заети.

Отбелязвайки изборните изненади през 2016 г. и възхода на партии, наблягащи на националния суверенитет и традиционните ценности в цяла Европа, а и извън нея, участниците в проучването също така са класирали поляризацията и засилването на националните настроения сред петте най-големи опасности за световната икономика.

Докладът също посочва бързите промени в обществените нагласи, което означава, че мнозина избиратели са се почувствали изоставени в собствените си страни, подкопавайки социалната и политическата сплотеност и единство.

"Годините на увеличаване на трудностите в много части на света, поне от световната финансова криза насам, кристализираха в драматични политически резултати през 2016 г., като общественото недоволство от статуквото набра скорост", се изтъква още в доклада, като се отбелязва решението на британците да напуснат Европейския съюз и избирането на политическия аутсайдер Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Предупреждава се, че последиците от подобни резултати са потенциално много важни, като някои хора задават въпроса дали Западът е достигнал повратна точка и сега може да се впусне в период на деглобализация.