Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че е защитил "истината за Израел" преди провеждането на сесията на Съвета за сигурност на ООН, на който се обсъжда темата "Йерусалим", съобщи haaretz.com. 

Очаква се САЩ да наложи вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която е изготвена от Египет. Проекта за резолюция предвижда всяка промяна на статута на Йерусалим да няма правен ефект и да бъде отменена.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Израел, обяви посланик Данон

В началото на правителствена среща Нетаняху се възползва и благодари на Тръмп за това, че той е показал решимост и лидерство в защита на истината за Израел. Премиерът на Израел благодари на Тръмп и за това, че той категорично отхвърля "опитите ООН да се използва като платформа срещу Израел".

"Ние ще приветстваме горещо американския вицепрезидент Майк Пенс, който ще дойде тук тази седмица. Той е велик приятел на Израел. Той е велик приятел на Йерусалим", заяви Нетаняху.

Нетаняху критикува европейското "лицемерие"

Нетаняху критикува европейското "лицемерие"

Премиерът на Израел е на двудневно посещение във Франция и Белгия

Пректорезолюцията гласи, че всички решения и действия, които имат за цел да променят характера, статута и демографския състав на свещения град Йерусалим, нямат правен ефект, те са нелегитимни и трябва да бъдат отменени.

Проектът на резолюцията се основава на Резолюция 478 на Съвета за сигурност на ООН, която "призовава всички страни да се въздържат от установяването на дипломатически мисии в Йерусалим". Съществува обаче разногласие относно формулировката на думата "мисии". Разногласията са за това дали "мисии" означава само посолства или консулства.

Турция ще открие посолство в Източен Йерусалим, отсече Ердоган

Турция ще открие посолство в Източен Йерусалим, отсече Ердоган

Ердоган продължава с яростните критики към решението на Тръмп