Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезолюция, в която се подчертава, че всяка промяна на статута на Йерусалим няма да има правен ефект и трябва да бъде отменена, съобщава АФП.

Проекторезолюцията е в отговор на решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Египет разпространи текста в събота и дипломати заявиха, че Съветът за сигурност може да гласува предложението най-рано в понеделник.

В текста се отбелязва, че Йерусалим е проблем, който "трябва да бъде решен с преговори" и се изразява "дълбоко съжаление във връзка с последните решения, отнасящи се до статута на Йерусалим", като конкретно не се споменава решението на САЩ.

"Всички решения и действия, които имат за цел да променят характера, статута и демографския състав на свещения град Йерусалим нямат правен ефект, нелегитимни са и трябва да бъдат отменени", се допълва в проекторезолюцията.

Дипломати подчертаха, че очакват САЩ да наложат вето на мярката, докато повечето, не всички, страни членки в съвета се очаква да подкрепят проекта за резолюция.

Проекторезолюцията призовава също всички страни да се въздържат от преместване на посолствата си в Йерусалим, което отразява безпокойството, че други правителства могат да последват САЩ. Също така се настоява всички страни членки да не признават никакви действия, които са в противоречие с резолюциите на ООН за статута на града.

Има няколко резолюции на световната организация, които призовават Израел да се изтегли от окупираните по време на войната през 1967 г. територии.

Израелският посланик в ООН Дани Данон "остро осъди" текста, описвайки го като опит на палестинците да "променят историята".

"Нито гласуване, нито дебат ще променят очевидната реалност, че Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Израел", се казва в съобщението на посланика.