Министърът на военния кабинет на Израел Бени Ганц разгневи премиера Бенямин Нетаняху заради пътуването си до САЩ. Нетаняху не е знаел и не е разрешил пътуването, съобщава The Times of Israel.

"Министър Ганц лично уведоми министър-председателя по негова собствена инициатива в петък за намерението си да пътува, за да координира съобщенията, които ще бъдат предадени на срещите", съобщиха от кабинета на Ганц.

Източник, близък до Нетаняху, каза, че премиерът "е дал да се разбере от министър Ганц, че държавата Израел има само един министър-председател".

Припомняме, че сред тези, с които Ганц ще се срещне, са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и членове на Конгреса на САЩ републиканци и демократи, се казва в изявление на кабинета му в събота.

Камала Харис и Бени Ганц обсъждат Газа в понеделник

Камала Харис и Бени Ганц обсъждат Газа в понеделник

Вашингтон се стреми да постигне както временно прекратяване на огъня, така и увеличаване на помощта за цивилните

Подробности за пътуването и напрегнатия телефонен разговор между Нетаняху и Ганц относно визитата бяха съобщени за първи път по-рано от Ynet.

Бивш военен началник и министър на отбраната, Ганц е основният политически съперник на Нетаняху в социологическите проучвания. Ганц вкара партията си за национално единство в правителството след атаката на 7 октомври от палестинската групировка "Хамас", която предизвика продължаващата война в Ивицата Газа.

Това се случва, докато Вашингтон се стреми да постигне както споразумение за временно прекратяване на огъня, така и увеличаване на потока от помощ за Газа.

Преговорите, за които първо съобщи Ройтерс, се очаква да обхванат няколко основни проблема. Сред тях са намаляване на палестинските цивилни жертви, осигуряване на временно прекратяване на огъня, освобождаване на заложници, задържани в Газа, и увеличаване на помощта за територията, каза служител на Белия дом.

Те също така ще обсъдят планиране след края на войната за съживяване на Газа под палестинската власт.

Израел е одобрил споразумението и чака "Хамас"

Израел е одобрил споразумението и чака "Хамас"

Предложението включва шестседмичното прекратяване на огъня в Газа, както и освобождаването на заложници

"Вицепрезидентът ще изрази загрижеността си за безопасността на около 1,5 милиона души в Рафах", каза служителят. Израел също има "право да се защитава от продължаващите терористични заплахи на "Хамас".

В събота американската армия достави със самолети първите пратки хуманитарна помощ в Газа и хуманитарните агенции предупредиха за нарастваща хуманитарна катастрофа в палестинския анклав, докато Израел продължава с офанзивата си.

Израел започна офанзивата в отговор на атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка, при която 1200 души бяха убити в Израел и други 253 бяха отвлечени, според израелските данни.

Международният натиск за прекратяване на огъня нарасна, като повече от 30 000 палестинци бяха убити в израелската офанзива в Газа, според здравните власти в Газа.

ООН предупреди, че една четвърт от населението е застрашено от глад.

Съединените щати и други страни очакват помощта да бъде увеличена чрез временно прекратяване на огъня, което президентът Джо Байдън каза в петък, че се надява да се случи по времето на Рамазан, който започва на 10 март.

Преговорите за примирие в Газа трябва да бъдат възобновени в Кайро в неделя, казаха в събота два египетски източника по сигурността. Израелски информационен бюлетин съобщи, че Израел няма да изпрати делегация, докато не получи пълен списък на израелските заложници, които все още са живи.

Египетските източници казаха, че делегациите на Израел и "Хамас" се очаква да пристигнат в Кайро в неделя.