Израелският премиер Бенямин Нетаняху е готов да говори на съвместно заседание на Конгреса на 24 юли. Това съобщава АП, като цитира свои източници. 

Лидерите на Конгреса миналата седмица официално поканиха Нетаняху да говори. 

Това показва продължаващата подкрепа за дългогодишния съюзник, въпреки растящите политически разделения относно войната на Израел срещу "Хамас" в Газа.

Но датата на речта не беше уточнена. Вече е определена за 24 юли, според източниците на АП.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, републиканец, и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, заедно с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл и лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, подписаха писмото, отправящо поканата към Нетаняху. Те казаха, че предложението има за цел да "подчертае солидарността на Америка с Израел".

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Партията обеща "пълна подкрепа" на предложението

Появата на Нетаняху пред все по-разделения Конгрес със сигурност ще бъде съпътствана от много протести - както вътре в Капитолия от конгресмените, така и отвън от пропалестински демонстранти

Очаква се законодателите-демократи, които са най-критични към стратегията на Нетаняху, да не се явят на обръщението. Сенаторът Бърни Сандърс заяви: "Нетаняху е военнопрестъпник. Със сигурност няма да присъствам."

Посещението на Нетаняху в Капитолия също идва, когато отношенията между президента Джо Байдън и лидера на еврейската държава се влошиха през последните месеци. Байдън лично и публично критикува поведението на Нетаняху във войната и критикува израелското правителство, че не е допуснало повече хуманитарна помощ в Газа.

Байдън допуска, че Нетаняху удължава войната в Газа по политически причини

Байдън допуска, че Нетаняху удължава войната в Газа по политически причини

Той обаче се въздържа да обвини Израел във военни престъпления

В края на миналата седмица Байдън обяви предложение за споразумение за прекратяване на боевете в Газа, оказвайки нарастващ натиск върху Нетаняху да приеме сделката. Много израелци го призоваваха да приеме условията, но крайнодесните му съюзници заплашиха да напуснат коалиционното му правителство, ако го направи.

Нетаняху обяви, че постоянното прекратяване на огъня в Газа е невъзможно, докато не бъдат изпълнени дългогодишните условия за прекратяване на войната.

Припомняме, че по-рано тази седмица, най-големият коалиционен партньор на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще подкрепи бъдеща сделка за освобождаване на заложници от плен, дори ако това включва преразглеждане на стратегията на Израел за войната в Газа.

Изявлението на ултраортодоксална еврейска партия "Шас", която държи 11 от 120-те места в парламента, последва изявлението на Ицхак Голднопф, лидер на втората подобна партия в коалицията, United Torah Judaism, която има седем места.