Премиерът Бенямин Нетаняху е казал на Съединените щати, че Израел е готов да нанесе удари по ирански военни цели, а не по ядрени или петролни съоръжения, съобщава в. "Вашингтон пост", като се позовава на двама служители, запознати с въпроса.

Нетаняху е направил коментара пред Байдън, когато двамата са разговаряли по телефона миналата седмица, за да обсъдят плановете на Израел да отвърне на Иран за нападението с балистична ракета на 1 октомври, което САЩ се опитаха да смекчат.

Цитиран е един от служителите, който казва пред вестника, че израелският премиер се е съгласил да планира атаката по начин, който няма да повлияе на предстоящите избори в САЩ; атака срещу енергийни съоръжения може да доведе до рязко покачване на цените на петрола, което да навреди на шансовете на вицепрезидента Камала Харис сред избирателите, недоволни от по-високите цени на бензиновите помпи.

Според служителя израелските ответни действия ще бъдат предприети преди изборите на 5 ноември, за да се избегне усещането за слабост.