Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин в неделя и изрази недоволство от "антиизраелските позиции", заети от пратениците на Москва в ООН, се казва в израелско изявление, цитирано от Ройтерс.

Русия подкрепи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за примирие в Газа, на която Съединените щати наложиха вето в петък. Говорейки с Путин, Нетаняху също изрази "твърдо неодобрение" на "опасното" сътрудничество на Русия с Иран, се казва в израелското изявление.

Кремъл заяви, че Русия е готова да окаже всякаква възможна помощ за облекчаване на страданията на цивилните и за деескалация на конфликта.

"Владимир Путин потвърди принципната позиция за отхвърляне и осъждане на тероризма във всичките му форми", се казва в изявление на Кремъл.

"В същото време е изключително важно противодействието на терористичните заплахи да не води до толкова тежки последици за цивилното население.

Руският външен министър в неделя каза, че международна наблюдателна мисия трябва да отиде в Газа, за да следи хуманитарната ситуация.

Припомняме, че Израел макар и да подкрепя териториалната цялост на Украйна, не наложи санкции на Русия и отказва да достави на Киев нападателни оръжия и изобщо тежко въоръжение. Също така, както настоящата администрация на Израел, така и предишното правителство запазиха отворени комуникационните канали с Москва , а бившият премиер Нафтали Бенет посети руската столица през 2022 след пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

През 2018 година Бенамяин Нетаняху, тогава също премиер на Израел, посети Москва, беше официален гост на руския президент Владимир Путин на военния парад на 9 май и вървя рамо до рано с него в шествието на Безсмъртния полк същия ден. По това време Путин вече е в сериозна международна изолация заради анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна. Нетаняху посети Москва и през 2019 година.

Тесните отношения между Русия и Израел до голяма степен се обясняват с ролята на Русия в Сирия, където Москва до голяма степен контролира сирийското въздушно пространство и изигра ключова роля във успеха на сирийското правителство да си върне властта върху по-голямата част на страната.

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Визия за Близкия изток