Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията, че властите подлагат на глад палестинците в Газа като метод на война.

Това заяви той в интервю за CNN във вторник.

Той отсече, че заповедта за ареста му, която се разглежда в Международния наказателен съд (МНС), се основава на лъжи.

Припомняме, че прокурорът на МНС Карим Хан обяви в понеделник, че е поискал заповеди за арест на трима лидери на Хамас и двама израелски политици - Нетаняху и министъра на отбраната на Израел Йоав Галант - по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с атаките от 7 октомври в Израел и последвалата война в Газа.

Хан каза, че сред обвиненията срещу Нетаняху и Галант са "причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни в конфликт".

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Панел от съдии към Международният наказателен съд ще разгледа молбата на Карим Хан

Нетаняху нарече Хан "нелоялен прокурор, който е повдигнал фалшиви обвинения и е създал фалшиви симетрии, които са едновременно опасни и фалшиви".

Той настоя, че Израел е позволявал храна и медицинска помощ да влизат в Газа,тъй като хуманитарните групи казват, че блокираният палестинец анклавът в момента е изложен на риск от глад. Израел е допуснал 20 000 камиона с помощ в Газа, каза Нетаняху - малка част от това, което би влязло за същия период при нормално време.

Продължаващата обсада на Газа от Израел след терористичните атаки на Хамас от 7 октомври достигна седмия си месец и причини смъртта на повече от 34 000 души. Сериозни въпроси относно дългосрочната стратегия на израелската армия бяха повдигнати както вътре, така и извън Израел, след като израелската армия изпрати войски обратно в райони на Северна Газа, област, която преди това беше обявила за чиста от "Хамас".

Газа получи 569 тона хуманитарна помощ през временния кей на САЩ

Газа получи 569 тона хуманитарна помощ през временния кей на САЩ

Последните два дни обаче не е пристигала помощ

Миналата седмица шефът на отбраната на Израел Галант призова Нетаняху публично да изключи израелското управление над ивицата Газа и да изложи следвоенните си планове за гражданско управление в Газа, като предупреди, че се противопоставя на израелското управление в палестинския анклав.

Когато Нетаняху беше попитан дали би изключил израелската окупация на Газа, израелският политик каза, че "презаселването" на палестинската територия е изключено.

Премиерът също потвърди ангажимента си за изкореняване на Хамас, който управлява Газа, преди да обмисли демилитаризиране на Ивицата в интервюто.

Тъй като повече от 100 заложници все още се смятат за държани в Газа, нараства натискът за сделка, която ще доведе до освобождаване на заложници в замяна на прекратяване на огъня. Но когато го попитаха за общественото проучване, което показва, че мнозинството от израелците вярват, че освобождаването на заложници е по-висок приоритет от военните действия, Нетаняху каза, че не може да се случи едното без другото.

"Военните действия, които предприемаме срещу "Хамас", всъщност са начинът да вземем тези заложници, защото без военен натиск, без да ги притискаме, "Хамас" няма да се откаже от нищо", каза той.

Нетаняху е непопулярен в Израел, където е изправен и пред продължаващ процес за корупция. Критиците обвиниха министър-председателя, че е предан на членовете на своята крайнодясна коалиция и че удължава войната, за да запази властта си.

Западните страни без САЩ призовават Израел да спазва международното право в Газа

Западните страни без САЩ призовават Израел да спазва международното право в Газа

Всички страни от Г-7, с изключение на САЩ, се обявиха против офанзивата на Израел в Рафах

Нетаняху отхвърли обвиненията, че избягва израелските медии в полза на международната преса, като каза, че е провел 20 пресконференции с израелски журналисти.

"Това просто не е вярно, каза той. "Говоря с тях, говоря и с вас и приветствам възможността да кажа истината и да разсея лъжите пред медиите.", каза той.

Заявлението на МНС за заповеди за войната в Газа отбеляза първия път, когато международният съд се насочи към висшия лидер на близък съюзник на Съединените щати.

Израел и САЩ не са членове на МНС, но съдът заяви, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г.

Блинкън иска САЩ да отговорят на МНС за Газа

Блинкън иска САЩ да отговорят на МНС за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че администрацията на президента Джо Байдън ще се радва да работи с Конгреса

Панел от съдии на МНС сега ще разгледа молбата на Хан за заповедите за арест. Заповед на МНС би принудила повече от 100 държави членки на съда да арестуват Нетаняху, ако пътува на тяхна територия.