Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че администрацията на президента Джо Байдън ще се радва да работи с Конгреса, за да формулира подходящ отговор на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Ханза ареста на израелски лидери във връзка с войната в Газа, съобщава "Ройтерс".

Блинкън направи изявлението по време на изслушване в комисията по външни отношения на Сената. 

Той не уточни какъв може да бъде отговорът.

Блинкън определи този ход на МНС като "изключително погрешно" решение, което би усложнило перспективите за постигане на сделка за заложници и прекратяване на огъня в конфликта на Израел с палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Припомняме, че Хан каза в понеделник, че има разумни основания да смята, че израелският премиер Бенямин Нетаняху, началникът на отбраната на Израел и трима лидери на "Хамас" "носят наказателна отговорност" за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Панел от съдии към Международният наказателен съд ще разгледа молбата на Карим Хан

Вашингтон остро разкритикува изявлението на Хан, твърдейки, че съдът няма юрисдикция над конфликта в Газа и поражда опасения относно процеса. Байдън настоя, че не може да има равно третиране на Израел и "Хамас".

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС. Съединените щати отричат ​​легитимността на Международния наказателен съд и заплашват да го подложат на санкции, но не се колебаят да използват организацията срещу хора, които смятат за свои врагове. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант описа във вторник искането на прокурора от Международния наказателен съд за заповеди за арест срещу него и премиера Бенямин Нетаняху като "позорен" опит за намеса във войната в Газа. 

Франция подкрепя Международния наказателен съд (МНС) и "борбата срещу безнаказаността", заяви френското външно министерство. 

Германски официални лица отхвърлиха всяко сравнение между "Хамас" и Израел. 

Съединените щати не са член на съда, но са подкрепяли минали обвинения, включително решението на МНС миналата година да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за войната в Украйна.

Републиканските членове на Конгреса заплашиха законодателство за налагане на санкции на МНС, но мярка не може да стане закон без подкрепата на президента Джо Байдън и неговите колеги демократи, които контролират Сената.

Франция подкрепи МНС за заповедта за арест на Нетаняху

Франция подкрепи МНС за заповедта за арест на Нетаняху

Париж застава зад "борбата с безнаказаността

През 2020 г. администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп обвини МНС в нарушаване на националния суверенитет на САЩ, когато разреши разследване на военни престъпления, извършени в Афганистан. САЩ се насочиха към служителите на съда, включително тогавашния прокурор Фату Бенсуда, със замразяване на активи и забрани за пътуване.