Кандидатът за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху поиска в четвъртък двуседмично удължаване на сформирането на коалиционно правителство със своите ултраортодоксални и крайнодесни съюзници. Той отправи искането дни преди изтичането на първоначалната времева рамка, съобщи АФП.

Бенямин Нетаняху влезе в коалиция с крайнодесен хомофобски лидер

Бенямин Нетаняху влезе в коалиция с крайнодесен хомофобски лидер

Едно от най-твърдолинейните религиозни и националистически правителства в историята на Израел

Припомняме, че изборите на 1 ноември поставиха бившия премиер Нетаняху в позиция да формира стабилно, дясно правителство, което да сложи край на безпрецедентен период на политическа безизходица, която наложи пет избора за по-малко от четири години.

Президентът Исак Херцог на 13 ноември избра Нетаняху да състави правителство с подкрепата на фракции, представляващи 64 от 120 депутати в парламента на Израел.

28-дневният мандат на Нетаняху изтича в полунощ в неделя, но късно в четвъртък той поиска от Херцог повече време, за да финализира сделки с две страни.

"Ние сме в разгара на преговорите и постигнахме голям напредък, но съдейки по темпото на нещата, ще ми трябват всички удължени дни, предвидени от закона, за да съставя правителство", каза Нетаняху в писмо, разпространено от кабинета му.

Нетаняху си осигури парламентарно мнозинство

Нетаняху си осигури парламентарно мнозинство

Израел е все по-близо до ново правителство

По закон президентът може да предостави до 14 допълнителни дни за преговори.

Дясната партия "Ликуд" на Нетаняху вече подписа коалиционни споразумения с три противоречиви крайнодесни партии - "Религиозен ционизъм", "Еврейска сила" и хомофобския Ноам. "Ликуд" обяви рано в четвъртък сделка с четвърта партия, Шас, която даде на ултраортодоксалната еврейска партия пет министерски позиции. Но споразумението е временно, а не обвързващо коалиционно споразумение.

Ще бъдат необходими допълнителни пактове, преди да бъде обявено правителство, казаха партиите.