Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова към спокойствие след продължилите с дни сблъсъци в източната част на Йерусалим, предадоха АФП и The Jerusalem Post. Той направи изявлението след среща с висши представители на силите за сигурност по повод на размириците. Нетаняху подчерта, че Израел уважава религиозните свободи, но върховенството на закона е над всичко друго.

Законът важи за всички жители и посетители на Йерусалим, настоя Нетаняху.

Припомняме, че над 100 палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция през нощта. Това е най-големият подобен инцидент от началото на големия мюсюлмански празник Рамазан преди 10 дни. Напрежението нараства заради забрана на полицията за събирания и видеозаписи на нападения над младежи. Израелската полиция съобщи, че са ранени 20 униформени, трима от които са откарани в болница. Полицията е арестувала 44 души при сблъсъците.

Арестувани и ранени след сблъсъци на полиция и демонстранти в Израел

Арестувани и ранени след сблъсъци на полиция и демонстранти в Израел

COVID ограничения през Рамазан разгневиха мюсюлмани

Първите сблъсъци избухнаха след края на вечерната молитва, когато стотици млади мюсюлмани организираха демонстрация пред портата на Сихем в Стария град и започнаха да хвърлят камъни по полицията. Това стана, след като крайнодесни евреи бяха приключили шествие, по време на което участниците са тормозели палестинци и са скандирали "смърт на арабите". Според полицията демонстрацията е обявена за незаконна; на участниците в нея им е било казано да се разпръснат.