Във вторник Израел и "Хамас" изглеждаха близо до споразумение за временно спиране на опустошителната им шестседмична война за освобождаване на десетки заложници, държани в Ивицата Газа, в замяна на палестинци в израелски затвори, съобщава АП.

Но тъй като израелският премиер Бенямин Нетаняху свика своя кабинет за гласуване, той обеща да възобнови израелската офанзива срещу "Хамас" веднага щом примирието приключи.

"Ние сме във война и ще продължим войната, каза той. Ще продължим, докато не постигнем всичките си цели."

Очакваше се израелският кабинет да гласува план, който ще спре израелската офанзива в Газа за няколко дни в замяна на освобождаването на около 50 от 240-те заложници, държани от Хамас. Израел се зарече да продължи войната, докато не унищожи военния капацитет на Хамас и не върне всички заложници.

"Война между доброто и злото": Израел показа видео, на което боец на "Хамас" екзекутира жена

"Война между доброто и злото": Израел показа видео, на което боец на "Хамас" екзекутира жена

Израел се опитва да опровергае международната критика за отговора си в Газа след агресията на "Хамас"

Нетаняху призна, че кабинетът е изправен пред трудно решение, но подкрепата за прекратяването на огъня е била правилното нещо. Той изглежда имаше достатъчно подкрепа, за да приеме мярката, въпреки съпротивата на някои твърдолинейни министри.

Нетаняху каза, че по време на затишието разузнавателните усилия ще бъдат продължени, което ще позволи на армията да се подготви за следващите етапи на битката. Той каза, че битката ще продължи, докато "Газа престане да заплашва Израел".

Съобщението дойде, докато израелските войски се сражаваха с палестински екстремисти в градски бежански лагер в северната част на Газа и около болници, претъпкани с пациенти и семейства, които приютяват.

"Хамас" обяви, че е близо до споразумение за примирие с Израел

"Хамас" обяви, че е близо до споразумение за примирие с Израел

Преговаря се за временно примирие за доставяне на помощ в Газа и размяна на затворници

Подробности за очакваното споразумение за прекратяване на огъня не бяха оповестени. Израелските медии съобщиха, че споразумението ще включва петдневно спиране на израелската офанзива в Газа и освобождаването на 50 заложници, държани от Хамас, в замяна на около 150 палестински затворници, държани от Израел.

Израелската телевизия Channel 12 каза, че първите ще бъдат в четвъртък или петък и ще продължат няколко дни.

Разговорите многократно са в застой. Но дори и да бъде постигнато споразумение, това няма да означава край на войната, която избухна на 7 октомври, след като бойци на Хамас нахлуха през границата в Южен Израел и убиха най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, и отвлякоха около 240 други.

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Предложението за смъртни присъди се подкрепя от крайнодесните съюзници на премиера Бенямин Нетанаху

Междувременно, Бригадите Ал-Кудс, въоръженото крило на групировката Палестински ислямски джихад, съобщиха във вторник, че възрастна израелка, държана в плен в Ивицата Газа, е починала.

"Обявяваме смъртта на заселничката Хана Кацир, която преди това изразихме готовността си да освободим по хуманитарни причини. Но отлагането от врага (Израел) доведе до загубата на живота ѝ", каза групата в Telegram.

"В светлината на това съобщение, ние подновяваме нашето потвърждение за отказ от нашата отговорност към нашите вражески затворници в светлината на варварското и неистово бомбардиране на всеки сантиметър от Ивицата Газа", се добавя в него.

Снимка 642947

Източник: EPA/БГНЕС