Израелският премиер Бенямин Нетаняху в неделя увери, че правителството му възнамерява да продължи напред със спорните планове за промяна съдебната система на страната, съобщава АП. Изявлението му бе направено след като преговорите, насочени към намиране на компромисно решение, изглежда се провалят.

На заседание на кабинета си в неделя Нетаняху каза, че опозицията не е преговаряла добросъвестно и че правителството му ще продължи предпазливо с преразглеждането.

"Тази седмица ще започнем практическите стъпки. Ще ги направим премерено, отговорно, но в съответствие с мандата, който получихме, за корекции в правосъдната система", каза той.

Нови пречки пред съдебната реформа на Нетаняху

Нови пречки пред съдебната реформа на Нетаняху

Парламентът на Израел назначи в сряда депутат от опозицията във влиятелната комисия, която избира съдиите в страната

Плановете на правителството за основен ремонт на съдебната система хвърлиха Израел в една от най-тежките му вътрешни кризи по-рано тази година. Преговорите между правителството и опозиционните партии донякъде смекчиха кризата с опити да се намери средно положение относно предложените промени в съдебната система на страната.

Тези разговори бяха разтърсени миналата седмица заради криза около мощната редовна комисия, отговорна за избора на съдиите в страната. Лидерите на опозицията казаха, че преговорите са замразени до сформирането на комисията.

Опозиционният лидер Яир Лапид, чиято партия преговаряше с Нетаняху, каза, че едностранното изпълнение на плана "ще навреди критично на икономиката, ще застраши сигурността и ще разкъса израелския народ на парчета".

Припомняме, че Нетаняху отложи ремонта през март, след като избухнаха масови протести срещу него. Решението да се продължи напред вероятно ще разпали напрежението и ще подхрани протестното движение, което продължава да демонстрира всяка събота, въпреки че планът е спрян.

Лидерите на протеста заявиха, че са готови за нов кръг от демонстрации, които ще гарантират, че "всеки опит да се навреди на демократичната съдебна система на Израел ще се провали".

Ганц настоя Нетаняху да се оттегли от власт

Ганц настоя Нетаняху да се оттегли от власт

Не може да бъде лидер и да управлява човек, съден за корупция