Понастоящем светът изпитва недостиг не само на пускови установки Patriot, но и на ракети за тях. Геополитическата ситуация подхранва глобалното търсене.

Това се посочва в материал на Neue Zürcher Zeitung.

Украйна и Израел се нуждаят от доставки на ракети за отбрана. Различни държави, особено в Европа, искат да попълнят арсеналите си.

И накрая, американците проверяват дали могат да инсталират системата Patriot във военноморските си сили. Тя ще бъде интегрирана в системата за командване и контрол Aegis, за да защитава американските кораби в случай на конфликт около Тайван.

Производството на ракети за Patriot обаче е много ограничено и не може да бъде увеличено бързо.

Откакто през 1984 г. САЩ приемат на въоръжение първата система Patriot, ракетите непрекъснато се усъвършенстват.

В момента се произвеждат два основни типа. 

Едната е най-модерната ракета PAC-3 MSE, която е особено подходяща за противодействие на балистични ракети със среден обсег, и по-старата PAC-2 GEM-T, която се използва предимно срещу самолети и крилати ракети.

Съвременните ракети PAC-3 се произвеждат изключително от Lockheed Martin в Камдън, Арканзас. От първоначален годишен обем от 350 единици през 2018 г. производството беше увеличено до 500 единици през миналата година.

До 2027 г. то трябва да се увеличи до 650 единици. Специално за тази цел Lockheed откри нова фабрика с площ 7900 кв. м и планира по-нататъшни инвестиции.

ЕС планира 7 системи Patriot за Украйна

ЕС планира 7 системи Patriot за Украйна

Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че други шест ще последват скоро от други държави членки

Малко по-старите ракети PAC-2 също се произвеждат в САЩ от отбранителната компания Raytheon.

В момента годишният обем е 240 единици. До 2027 г. той трябва да нарасне на 420 единици. Освен това в момента се подготвя производство в Европа.

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората световна война, е остаряла в днешната среда с множество заплахи