Холандското правителство заяви във вторник, че временно отлага плановете си за съкращаване на полетите до и от летище "Схипхол" в Амстердам. То е едно от най-натоварените в Европа.

По този начин правителството призна, че това е "горчиво хапче за околната среда".

Предложенията за намаляване на броя на полетите до и от "Схипхол" (Schiphol) от 500 000 на 460 000 от следващата 2024 година се сблъскаха с твърде много правни пречки. Това призна министърът на строителството и инфраструктурата Марк Харберс в писмо до парламента.

Холандски съд блокира плановете през април, а Европейската комисия, Съединените щати и Канада също изразиха загриженост, каза Марк Харберс.

"Правителството знае, че спирането на плановете е горчиво хапче за околната среда... Подчертавам, че правителството се е ангажирало да постигне баланс между Схипхол и околностите му", завършва писмото.

Властите на летището "Схипхол" заявиха, че са "разочаровани" от решението, "тъй като местните жители изтеглят късата клечка".

"Време е пречките за местните жители да бъдат значително намалени", се казва в изявление на летищните власти.

Но авиокомпаниите се зарадваха.

Холандският превозвач KLM заяви, че решението е "важна стъпка за предотвратяване на ответни мерки и за продължаване на полетите до САЩ".

Марникс Фруитема, ръководител на асоциацията на холандските авиокомпании BARIN, беше цитиран от местната агенция ANP, да каза: "Радваме се, че министърът се опомни навреме."

Правителството каза, че KLM се е съгласила на поредица от мерки, които ще влязат в сила от следвашия март.

Според министъра KLM се е съгласила да използва най-тихия си самолет през нощта и да избягва извършването на пътнически услуги между полунощ и 6 сутринта.

Технически проблем временно блокира летище "Схипхол" в Амстердам

Технически проблем временно блокира летище "Схипхол" в Амстердам

Временно са спрени кацанията и излитанията на самолети

KLM заяви, че се е съгласила с редица мерки за намаляване на шумовото замърсяване в Схипхол, заявявайки че "споделя загрижеността на правителството за околната среда и е напълно ангажирана с намаляването на своя въглероден отпечатък върху околната среда".