Нидерладнският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че страната ще предостави на Украйна общо 24 изтребителя F-16.

Това каза тя в интервю за "Укринформ" от Хага.

"Общо ще предадем 24 изтребителя F-16. Те ще бъдат предадени на Украйна веднага щом всичко е готово. Този момент зависи от подготовката на украинските пилоти и техници, както и, разбира се, от инфраструктурата", подчерта Олонгрен.

По думите ѝ, този трансфер е съвместен с Украйна, както и с Дания, САЩ и други страни.

"Трудно е, сложно е, но ще се случи. Нашата коалиция се надява, че това лято ще успеем да започнем доставките на изтребители F-16, първо на Дания, а след това на Холандия", добави министърът на отбраната.

Нидерландия отпусна 150 млн. евро за въоръжение на украинските F-16

Нидерландия отпусна 150 млн. евро за въоръжение на украинските F-16

Подкрепа за бойната авиация на Киев

В интервюто тя отбелязва, че вече е посетила Украйна 5 пъти като министър. Последният път е отишла в Днипро, само преди две седмици и няколко дни след руска атака и жертви. 

Когато бях там, беше началото на четири- или петдневен мащабен ракетен обстрел от руснаците, насочен към Киев и други градове. Това е реалността в Украйна в наши дни. Затова е важно тя да достигне до Нидерландия, за да се покаже на хората за какво всъщност е тази война и защо Украйна толкова отчаяно се нуждае от повече боеприпаси, повече способности за противовъздушна отбрана, защото руската агресия продължава, продължава и се засилва, каза тя.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че Нидерландия възнамерява да достави първите изтребители F-16 на Украйна през втората половина на 2024 г.