Трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия. Това заяви в интервю за БиБиСи премиерът Никол Стърджън.

Тя все пак не пропусна да отбележи, че в момента основен приоритет си остава справянето с пандемията.

Втори референдум за независимост на Шотландия трябва да бъде проведен в първата половина на мандата на следващия местен парламент. Вотът за него е насрочен през май догодина.

Британският премиер Борис Джонсън обаче е против. На първия референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха идеята за независимост с 55 срещу 45 процента.

Брекзитът обаче накланя везните към шотландската независимост.

Борис Джонсън под обстрел заради коментарите за Шотландия

Борис Джонсън под обстрел заради коментарите за Шотландия

"Единственият начин да защитим и укрепим шотландският парламент е независимостта"

Ако има нов референдум и ако шотландците гласуват за излизане, това ще е най-големия шок за Обединеното кралство от ирландската независимост преди век - точно както Лондон се бори с въздействието на Брекзит, пише "Ройтерс".

Последните 14 проучвания на общественото мнение показват, че шотландците подкрепят независимостта. Тези проучвания показват подкрепа, варираща от 51-59%, въпреки че възгледите за независимостта са колебливи през предходните години, като повечето анкети през 2017-2019 г. показват, че шотландците са против разкъсването на Обединеното кралство.

Очаква се Шотландската национална партия на Стърджън (SNP) да се представи силно на изборите за шотландския парламент през май. SNP ще твърди, че спечелването на тези избори би било мандат за поредния референдум за независимост.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че референдумът за независимост от 2014 г. е бил решаващ и събитие веднъж в поколението, така че трябва да се уважава. Неговото правителство счита, че в близко бъдеще не трябва да има нов референдум за независимост.

Но ако Стърджън спечели изборите на 6 май в Шотландия, Джонсън ще има труден избор: да откаже референдум и по този начин да позволи избухването на шотландско недоволство или да позволи референдум, който може да унищожи съюза.

Британските нации споделят един монарх, откакто Джеймс VI от Шотландия става Джеймс I на Англия през 1603 г. и официален съюз създава Кралство Великобритания през 1707 г.

Днес Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия включва Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

Обединеното кралство като цяло гласува 52 срещу 48% за напускане на ЕС на референдума през 2016 г .: Англия и Уелс гласуваха за напускане, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха да останат.

Борис Джонсън скандализира с коментари за децентрализацията на Шотландия

Борис Джонсън скандализира с коментари за децентрализацията на Шотландия

Нови щрихи към сепаратизма на Шотландия